knjizara.com
Arhitektura podzemlja

Mirjana Lukić (autor)

Arhitektura podzemlja
rasprodato

Radeći na urbanističkom i arhitektonskom rešenju podzemne železničke stanice „Vukov spomenik”, prve naše velike podzemne konstrukcije u Beogradu, Mirjana Lukić istražila je veliko područje podzemne izgradnje i učestvovala na Sedmoj svetskoj konferenciji na temu „Unutrašnji gradovi budućnosti”, u Montrealu 1997, gde je prikazala i prvi put predstavila Jugoslaviju i Beograd, uključivši i naše ostvarenje u svetske tokove.

Knjiga se zasniva na istraživanju arhitekture podzemlja, od istorijskih primera – egipatskih hramova, katakombi Rima i Pariza, cisterni vizantijskog Carigrada, do savremenih velikih podzemnih gradova u svetu. Legende i umetničke vizij

e podzemlja, od Danteovog Pakla, Labirinta, Drveta života i Leonardovog renesansnog grada, utkane su u simbole, psihologiju i duhovni život ljudi i civilizaciju današnjice.

Prikazan je razvoj savremenih svetskih gradova koji su kreirali arhitekturu podzemlja: Pariz, London, Montreal i gradovi Japana.

Knjiga analizira i umetničko doživljavanje prostora, kao i osnove pravne regulative, zaštitu od opasnosti i uštedu energije i vremena u podzemlju.

Beograd je prikazan od rimskog perioda do danas, sa pregledom izvedenih i planiranih intervencija, čemu je autorka dala svoj praktičan doprinos, kroz plan podzemne stanice Vukov spomenik i arhitektonski deo podzemnog objekta.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Urbani dizajn , Gradovi
Ostali naslovi iz oblasti: Arhitektura

Izdavač: Orion Art; 2016; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 284 str.; 978-86-6389-032-9;