Arhitektura grada

Aldo Rosi (autor)

Arhitektura grada

1265 din

U korpu

Tokom petnaest godina, od svog prvog izdanja, ova knjiga je objavljena na četiri jezika i u mnogo izdanja i izvršila je uticaj na jednu generaciju mladih, evropskih arhitekata.
Grad, predmet razmatranja ove knjige, shvaćen je ovde kao arhitektura. Knjiga je podeljena na četiri dela: u prvom se autor bavi problemom opisa i klasifikacije, dakle, tipološkim problemima; u drugom, strukturom grada po delovima; u trećem, arhitekturom grada i locusom na kojem se on nalazi, dakle, urbanom istorijom; u četvrtom autor naglašava glavna pitanja urbane dinamike i problem politike kao izbora.


Značaj odnosa između jedinstva, forme i raznovrsnosti funkcija čini glavni cilj ovog istraživanja.
Naslov knjige „Arhitektura grada,“ prema rečima samog autora, ima sasvim precizno značenje kojeg se treba podsetiti na najjednostavniji mogući način: razmatrati grad kao arhitekturu znači uvideti važnost nastajanja arhitekture kao discipline koja poseduje vlastitu i tačno određenu autonomiju, koja, baš u gradu, čini istaknutu urbanu celinu i preko svih onih procesa koji su u knjizi analizirani, vezuje prošlost sa sadašnjošću.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Gradovi
Ostali naslovi iz oblasti: Arhitektura

Izdavač: Građevinska knjiga; 2. izdanje, 2008; Tvrd povez; latinica; 21 x 25 cm; 208 str.; 978-86-395-0558-5;