×

Dragi čitaoci,

Posle 22 godine neprekidnog rada Knjizara.com će napraviti kraću pauzu.

U danima kada se svi nalazimo u riziku od pandemije korona virusa mislimo da je društveno najodgovornije na kratko vreme obustaviti sve aktivnosti. Verujemo da ova situacija neće dugo trajati i da ćemo se uskoro ponovo družiti sa knjigama.

Srdačan pozdrav, Knjizara.com

knjizara.com
Arheologija kalendara

Aleksandar Vidosavljević (autor)

Arheologija kalendara
2750 din
U korpu

U knjizi Arheologija kalendara, Aleksandar Vidosavljević se bavi istorijom kalendara. Posebnu pažnju autor je posvetio rekonstrukciji kalendara Starih Slovena.Polazeći od osnovnih postavki, a to su poznate činjenice iz istorije kalendara i istorije Crkve, autor kroz narodne običaje savremenih Slovena i evropskih naroda pokazuje ispravnost postavki Jakoba Grima o izgledu nedelje kod starih Slovena i njihovom gledanju na kalendar.Narodni običaji našeg naroda i poznati podaci iz istorije, koji su u knjizi uporedo dati, čine temelj za sagledavanje izgleda kalendara koji su koristili naši preci. Njegovi relikti su i danas živi.Rezultat d

o koga u svojim istraživanjima dolazi autor jeste jedno skladno rešenje ne samo izgleda kalendara već i objašnjenje nekih do danas nerešenih zagonetki o vezi godišnjeg ciklusa sa narodnim običajima i narodnim kultom. Knjiga takođe donosi i jedan novi pogled na rimski kalendar i objašnjava neka njegova nedovoljno jasna mesta.Arheologija kelendara predstavlja jednu uzbudljivu šetnju kroz nabrojane teme, koja se završava dalekosežnim zaključcima o izgledu kalendara i međusobnom prožimanju evropskih naroda u gledanju na merenje vremena.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Vreme , Kalendar , Narodni običaji i verovanja
Ostali naslovi iz oblasti: Arheologija

Izdavač: Logos; 2010; ćirilica; 25 cm; 962 str.; 978-86-85063-90-9;