knjizara.com
Antologija šaljivih narodnih pripovedaka

Antologija šaljivih narodnih pripovedaka
1800 din
U korpu

Antologija šaljivih narodnih pripovedaka predstavlja zbornik različitih žanrovskih tekstova (šaljive priče, anegdote, šale, priče o životinjama, vicevi, predanja, itd.). Knjiga sadrži predgovor koji se bavi humorom u srpskoj narodnoj prozi, izbor od dvesta četrdeset četiri priče i dodak u okviru kojeg su indeksi, rečnik manje poznatih reči i izraza, literatura.
Priče su preuzimane iz sakupljačkih zbirki, časopisa, antologija, neobjavljenih rukopisa. Vremenski raspon kojem priče pripadaju je nekoliko vekova (najstariji zapisi i prevodi su s početka devetnaestog, a najnoviji iz prvih decenija dvadeset prvog veka). Najveći broj prime

ra je iz Srbije, ali i iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske. Na taj način se stiče obuhvatnija slika usmenog folklora užeg južnoslovenskog područja.Pripovetke su grupisane u više tematskih oblasti, nazivi ciklusa dati su prema naslovima priča, a ispod svakog primera navodi se izvor odakle priča potiče.
Ovaj izbor šaljivih narodnih pripovedaka je osmišljen kao publikacija popularnog karaktera, prijemčiva za širu čitalačku publiku koju zanima fenomen komičnog u našoj usmenoj tradiciji, pri čemu istovremeno može biti značajna i podsticajna i za ozbiljnija naučna istraživanja ove vrste narodne proze. Osnovni kriterijum sem estetskog zasnovan je i na težnji da se izbor priča u tematsko-motivskom smislu učini što raznovrsnijim i obuhvatnijim, pri čemu se poštovalo i načelo varijantnosti kao jedno od osnovnih obeležja usmenog stvaralaštva.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Narodni običaji i verovanja
Ostali naslovi iz oblasti: Narodna književnost

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2018; Tvrd povez; ćirilica; 24 cm; 344 str.; 978-86-515-1363-6;