knjizara.com
Fenomenologija našeg vremena

Milan Uzelac (autor)

Fenomenologija našeg vremena
3850 din
U korpu

U knjizi Fenomenologija našeg vremena Milan Uzelac, dugogodišnji profesor istorije filozofije, estetike i filozofije muzike na Univerzitetu u Novom Sadu i Visokoj školi za vaspitače u Vršcu, istražuje danas sve prisutniji fenomen ubrzanog nestajanja vremena koje je određivalo svest, kulturu i tradicionalne vrednosti ljudi ranijih epoha kao i naše starije generacije; razloge tome on vidi u promenama koje determiniše sve ubrzaniji razvoj digitalnih tehnologija čija je najvidnija posledica duhovno raslojavanje i raspadanje savremenog društva.
Nestaj

anje dosadašnjeg i nastajanje novog vremena, kao i njegovih nepoznatih pojavnih formi, što se posebno manifestuju u oblasti umetnosti, nauke i obrazovanja, autor smatra posledicom širenja svezahvatajućeg viertuelnog prostranstva, na čijem tlu se rađa nama nepoznati svet s novim vrednosnim sistemom koji vodi raspadanju svih dosad važećih intersubjektivnih odnosa.
Uzelac posebnu pažnju posvećuje analizi načina na koje imaginarni svet, što ga iz sebe ispreda internet, postaje jedina realnost i jedina mera novih osiromašenih vrednosti duhovno sve redukovanije, ali svevladajuće digitalne kulture, koja izrasta na ruševinama viševekovnih tekovina humaniteta.
Povlačenje duha u sebe i sve agresivniji nalet vrednosno neutralne ništavnosti, ljude čini sve nemoćnijima i osamljenijima. Zašto je to tako, zašto se savremeni čovek danas nalazi pred beskrajnim praznim prostorima i budućnošću koja je sve manje izvesna – osnovno je pitanje na koje Milan Uzelac nastoji da odgovori na stranicama njegove nove knjige Fenomenologija našeg vremena.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Vreme , Fenomenologija
Ostali naslovi iz oblasti: Filozofija

Izdavač: Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića; 2020; Broširani povez; ćirilica; 23 cm; 512 str.; 978-86-7543-387-3;