knjizara.com
Apotekar iz Aušvica
neispričana priča o Viktoru Kapezijusu

Patriša Pozner (autor)

Apotekar iz Aušvica
719 din
Stara cena: 899 din
U korpu

PRIČA O ČOVEKU KOJEM ZATVORENIK NIJE BIO NIŠTA DRUGO DO BROJ, ČIJA JE JEDINA SVRHA BILA ISTREBLJENJE.
Pred vama je malo poznata priča o Viktoru Kapezijusu, rumunskom prodavcu lekova kompanije Bajer koji se 1943. godine pridružio nacističkom SS-u i ubrzo postao glavni farmaceut u najvec´em logoru smrti, Aušvicu. Koristeći se pojedinim poverljivim dokumentima, Patriša Pozner razotkriva Kapezijusov teror u logoru, njegovo bekstvo od pravde, delom pomognuto krađom zlatnih zuba iz usta leševa, koja mu je donela veliko bogatstvo. Nekolicina h

rabrih preživelih logoraša ga je sa smelim tužiocem konačno izvela pred lice pravde za masovna ubistva dvadeset godina po završetku rata, čime su se upustili u još jednu tešku borbu protiv nemerljivog zla.Knjiga Apotekar iz Aušvica predstavlja mnogo više od lične priče o Kapezijusu. Ona nam pruža temeljan uvid u đavolski pakt sklopljen između nacista i najvec´eg nemačkog konglomerata, IG Farben, i njegovog farmaceutskog ogranka, kompanije Bajer. Ovo je priča o ubijanju i pohlepi za vreme Holokausta, u čijem su središtu nacistički poslušnici i industrijalci za koje se ispostavilo da su ratni zločinci, obaveštajci i revnosni tužioci. Sada je tu zahvaljujući preživelima iz koncentracionih logora i lovcima na naciste.
Prikazom šire istorijske pozadine Hitlerovog rata za osvajanje Evrope, Konačnog rešenja i mučnih posleratnih napora Nemačke da se suoči sa svojom mračnom prošlošc´u, Poznerova dočarava zastrašujuc´e ponore u koje se spuštaju obični ljudi kada izgube savest i moral. Apotekar iz Aušvica je dirljiva i potresna saga koju ćete pamtiti dugo nakon poslednje pročitane stranice.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Holokaust , Jevreji
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Publik Praktikum; 2021; Broširani povez; latinica; 20 cm; 246 str.; 978-86-6035-833-4;