knjizara.com
Najsrećniji čovek na svetu

Edi Jaku (autor)

Najsrećniji čovek na svetu
639 din
Stara cena: 799 din
U korpu

„U Aušvicu nije bilo ni prošlosti ni budućnosti – samo preživljavanja. Prilagodili bismo se tom neobičnom životu u ovozemaljskom paklu ili ne bismo izdržali.”
Rođen u Lajpcigu, u jevrejskoj porodici, Edi Jaku je bio tinejdžer kad se njegov svet okrenuo naglavačke. Devetog novembra 1938, tokom zastrašujuće Kristalne noći, Edija su pretukli nasilnici SS-a, uhapsili ga i poslali u koncentracioni logor s hiljadama drugih Jevreja širom Nemačke. Svakog dana tokom narednih sedam godina svog života Edi se suočavao s nezamislivim užasima u Buhenvaldu, Aušvicu, da bi naposletku bio prisiljen na Marš smrti tokom poslednjih dana Trećeg rajha. Nacisti su Ediju oduzeli s

ve – porodicu, prijatelje, zemlju. Ali nisu mu slomili duh.
Uprkos svemu, Edi je našao volju za životom. Preplavljen zahvalnošću, obećao je sebi da će svakog dana zahvaljivati na dragocenom daru i osmehivaće se u slavu šest miliona Jevreja koje je Hitler pobio. U vreme dok je pisao ovu knjigu, u dobi od sto godina, uprkos svemu što je pretrpeo, Edi je sebe nazvao najsrećnijim čovekom na svetu. U svojim upečatljivim memoarima, ovaj rođeni pripovedač deli svoju mudrost i razmišljanja o tome kako je živeo na najbolji mogući način, toplo i otvoreno govoreći o moći zahvalnosti, trpeljivosti i dobrote. Život može biti divan ako ga učinite divnim. S Najsrećnijim čovekom na svetu Edi nam je pokazao kako.

„Gde ima života, ima i nade. A gde ima nade, ima i života.”

Ispunjen uvidima o prijateljstvu, porodici, zdravlju, moralu i mržnji, i jednostavnim uverenjima koja su uticala na njega, Edi Jaku svojim Najsrećnijim čovekom na svetu nudi bezvremene lekcije čitaocima svih uzrasta, naročito mladim ljudima današnjice.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Holokaust
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Publik Praktikum; 2023; Broširani povez; latinica; 20 cm; 158 str.; 978-86-6152-176-8;