knjizara.com
Antička ekonomija

Moses Finley (autor)

Antička ekonomija
rasprodato

Ugledni klasičar Moses I. Finley objavio je 1973. prvu verziju svoje knjige Antička ekonomija, koju je kasnije doradio i dopunio u izdanju iz 1985. godine. Prilično je mnogo vremena prošlo od tada, i sada čitaoci napokon imaju priliku da upoznaju taj studiozni rad na hrvatskom jeziku. Odavno su se pojavili i prevodi na drugim jezicima: francuskom, nemačkom, španskom, italijanskom, itd. Već 1987. godine, knjiga se pojavila i na slovenačkom jeziku, a zatim 1999. za novi naraštaj čitaoca sledilo je štampanje drugog engleskog izdanja, s predgovorom Iana Morisa. Upravo to izdanje vam je sada dostupno na hrvatskom jeziku i uključuje Morisov vrlo informativni predgovor. On sažeto op

isuje Finlijev misaoni razvoj i život, i na kraju, današnju važnost Antičke ekonomije, kao i pojedine nedostatke Finlijevih pozicija u svetlu novih spoznaja.
Finli nas uči da je ekonomija tek deo života, i da “upravljanje privredom”, koje je svakako vrlo važno, ne treba staviti uvek ispred zajednice ili društva, države, pa i pojedinca i ljudskih međuodnosa. Svakako, ekonomija je važna – i u današnjem svetu moramo školovati dobre ekonomske stručnjake, ali pogled na antiku ili uopšte na prošlost, koji nam Finli nudi, bez obzira koliko bi trebalo ispraviti neke njegove zaključke s obzirom na nova istraživanja, podseća nas na posebnost naših pozicija. Ne smemo analizirati antičku ekonomiju smatrajući da su naši ekonomski pogledi Bogom dani, i da su uvek bili takvi za sve ljude. Uostalom, ima li tržišta bez Boga, bez časti, bez morala ili bez ljubavi (bez obzira kako to definišemo). I ako postoji takvo tržište, zar bismo hteli sebe podrediti njegovom delovanju? Finlijeva Antička ekonomija korisno je delo, ne samo za klasičare i istoričare, ili za ekonomske istoričare, nego i za današnje preduzetnike, poslovne ljude, menadžere i druge koji nam u moderno doba osiguravaju “ekonomiju”. Što više shvate “uklopljenost” svoga delovanja u život uopšte, imaće i veće uspehe u svom specifičnom radu.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Ekonomski razvoj
Ostali naslovi iz oblasti: Ekonomija

Izdavač: Mate; 2012; Tvrd povez; latinica; 13 x 20 cm; 320 str.; 978-953-246-126-8;