knjizara.com
Specifičnosti neuropsihološke procene

Ivana Leposavić (autor)

Specifičnosti neuropsihološke procene
2140 din
U korpu

Knjiga profesorke Leposavić, pod naslovom: „Specifičnosti neuropsihološke procene“ je retkost od ove vrste literature na našim prostorima, jer u oblast neuropsihologije kao primenjene discipline kliničke psihologije, mali broj kliničkih psihologa se usudio da kroči „sa obe noge“, što je ona učinila… Ovo je upravo “ogledalo” autorke, koja je u stanju da veoma komplikovane profesionalne činjenice ali i dileme saopšti na jedan jednostavan i veoma razumljv način… Stoga smatram da je ova monografija

dobrodošla za širok spektar čitalačke publike počev od studenata psihologije, masteranada kliničke psihologije, specijalizanata kliničke psihologije ali i veoma značajan broj diplomiranih psihologa u različitim oblastima psihološke prakse. Takođe ona može biti korisna podrška u obogaćivanju repertoara znanja svim kliničkim kao i zdravstvenim psiholozima koji su u procesima edukacije i sazrevanja na svom razvojnom putu.

Jasna Veljković

Autorka nas vodi kroz celokupan proces neuropsihološke procene. Omogućava i stručnjacima iz srodnih oblasti da razumeju ulogu i značaj primene psiholoških testova u identifikaciji specifičnih poremećaja, funkcionisanju i utvrđivanju individualnih kognitivnih i bihevioralnih snaga i slabosti i preporukama o tretmanu i rehabilitaciji. Za psihologe je od posebnog značaja jasno objašnjenje u kojim okolnostima je indikovano raditi procenu, šta se može procenjivati, kao i koji interval je optimalan za retestiranje. Takođe daje sugestije vezane za procenu osoba sa specifičnim senzornim i motornim deficitima, što je česta nedoumica kliničkih psihologa.

Jelena Radosavljev Kirćanski

U monografiji prof. Leposavić, tema neuropsihologije je postavljena u nešto širi kontekst nego što smo navikli u literaturi na našem jeziku, pa se analiziraju različiti aspekti ove specifične procene. Od uputnog pitanja, preko diskusije o ispitanicima sa specifičnim deficitima, a zatim i o tome da li se u neuropsihološkoj proceni mogu koristiti standardni klinički instrumenti. Pitanje ekološke validnosti testova važno je kod organskih pacijenata, gde se često od psihologa očekuje da da konkretne i praktične preporuke o terapiji, rehabilitaciji ili prognozi ponašanja ispitanika. Naša populacija je sve starija, pa procena moždanih oštećenja postaje često uputno pitanje za psihologe. Posebno je korisno poglavlje koje se bavi forenzičkom neuropsihologijom, o čemu se kod nas malo zna.

Dragana Đurić Jočić

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Neuropsihologija
Ostali naslovi iz oblasti: Psihologija

Izdavač: Centar za primenjenu psihologiju; 2023; Broširani povez; latinica; 24 cm; 198 str.; 978-86-89377-58-3;