knjizara.com
Etika u psihoterapiji

Gordana Dedić (autor)

Etika u psihoterapiji
1760 din
U korpu

Šta je etička odluka i koji su modeli etičkog odlučivanja u psihoterapiji? Koji su motivi za bavljenje psihoterapijom? Koja su prava klijenata u psihoterapiji? Da li postoji garancija uspeha u psihoterapiji? O poverljivosti, o otkrivanju psihoterapijske tajne i o tome kako klijent razume poverljivost. Šta je neovlašteno otkrivanje psihoterapijske tajne? Da li psihoterapeut ima pravo da odbije lečenje klijenta? Da li psihoterapeut i klijent mogu biti prijatelji? O primanju poklona od klijenata i neočekivanim susretima sa klijentima na javnim mestima. O krivičnoj odgovornosti i krivičnoj prijavi protiv psihoterapeuta. Onlajn ps

ihoterapija – prednosti, mane i etičke dileme…

Knjiga Etika u psihoterapiji autorke prof. dr Gordane Dedić je prva knjiga na srpskom jeziku iz oblasti etike u psihoterapiji i prvenstveno je namenjena psihoterapeutima i edukantima psihoterapije, ali i psihijatrima, psiholozima, studentima medicine i psihologije, kao i zainteresovanim klijentima. Porastom svesti o značaju mentalnog zdravlja i sve većem broju psihoterapeuta, ali i onih koji traže njihovu pomoć ova knjiga je važna i neophodna kako bi se razjasnile brojne dileme i nepoznanice u ovoj oblasti.

Svest o etičkim standardima i kodeksima presudna je za kompetentnost u oblasti etike, ali ta svest ipak ne može zameniti aktivan i promišljen pristup ispunjavanju etičkih odgovornosti psihoterapeuta. Svaki novi klijent je jedinstven i izazov profesionalnog rada znači da će psihoterapeuti nužno morati da odgovore na neočekivane poteškoće koje će zahtevati donošenje profesionalnih sudova u okolnostima koje se mogu stalno menjati i zahtevati rešavanje etičkih dilema. U tome im može pomoći upravo jedna ovakva knjiga koja se bavi osnovnim pojmovima etike, principima rada sa klijentima i svim važnim pitanjima iz relevantnih oblasti sa kojima se psihoterapeuti susreću u radu sa klijentima.

Kao poseban dodatak u prilogu je dat Etički kodeks Saveza psihoterapeuta Srbije.

OSNOVNE VEŠTINE PRI REŠAVANJU ETIČKIH DILEMA U RADU PSIHOTERAPEUTA

Šta je „psihička infekcija“ i kako psihoterapeuti mogu pomoći sebi?
Šta je informisani pristanak i kako se daje?
O etičkim aspektima plaćanja u psihoterapiji.
Dvojni odnosi psihoterapeuta i članova porodice i bliskih prijatelja.
Etičke dileme erotske privlačnosti i intimnosti između psihoterapeuta i klijenta
Etičke dileme reklamiranja i ponašanje psihoterapeuta u medijima
Etičke i pravne dileme u radu sa suicidnim klijentom i prikaz suicida u medijima
KNJIGA JE NAMENJENA PSIHOTERAPEUTIMA, EDUKANTIMA, PSIHIJATRIMA, PSIHOLOZIMA, STUDENTIMA, KLIJENTIMA…

Posebna vrednost knjige jeste svojevrstan enciklopedijski kvalitet iz oblasti teorije i prakse etike. Zbog toga knjiga predstavlja značajan edukativni materijal iz koga će učiti studenti humanističkih nauka i psihoterapijskih modaliteta.

Prof. dr Vesna Dukanac, spec. psihijatar, psihoterapeut

Knjiga predstavlja dugo očekivano osveženje domaće i regionalne psihoterapijske literature o specifičnoj, osetljivoj i važnoj temi za kompletno polje psihoterapije.

Prof. dr Vesna Petrović, psiholog, psihoterapeut

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Psihoterapija , Etika
Ostali naslovi iz oblasti: Psihologija

Izdavač: Psihopolis institut; 2024; Broširani povez; latinica; 20 cm; 311 str.; 978-86-6423-096-4;