knjizara.com
Zona Zamfirova

Stevan Sremac (autor)

Zona Zamfirova
657 din
Stara cena: 730 din
U korpu

Zona Zamfirova je jedna od najpopularnijih knjiga u srpskoj književnosti. Iz jedne konvencionalne fabule o dvoje mladih, razdvojenih staleškim razlikama, koji posle mnogobrojnih ljubavnih trzavica nalaze mir u bračnoj luci, nastalo je opšteprihvaćeno, nacionalno delo. I sto godina posle prvog izdanja priređuju se pozorišne predstave, televizijske serije, igrani filmovi, mjuzikli, koji su po pravilu hitovi svog vremena. Priča

o Zoni, bogatoj mezimici ćerki, i za nju nepriličnom kujundžiji Manetu, ispričana je zavodljivim staroniškim dijalektom na način koji objedinjuje bajkovitost ljubavne priče i erotsku suptilnost, čaršijsko ogovaranje i etnografsku faktografiju, novinske paskvile i simboliku detalja, dobronamerni humor i britkost satire i, što je posebno značajno, pripovedačku samoironiju i autoparodiju.
U Zonu Zamfirovu je tako usađen i njen sopstveni antiroman: ironični pripovedač razgrađuje idiličnost priče o mladima što se vole, uzdrmava značaj rodnih uloga, igra se kompleksima u kojima se naš čovek i danas prepoznaje – i gradi, književnim sredstvima modernog doba, ljubavnu priču za sva vremena.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Kosmos; 2017; Tvrd povez; ćirilica; 20 cm; 182 str.; 978-86-6369-120-9;