knjizara.com
Zlatna lala

Rozalind Lejker (autor)

Zlatna lala
rasprodato

Frančeskin otac je poznati slikar u Amsterdamu, užurbanom gradu i luci; on je takođe i kockar. Iako je porodica u novčanim neprilikama, lekcije koje je Frančeska naučila u očevom ateljeu pripremile su je za školovanje kod delftskog slikara Johanesa Vermera.
Na početku školovanja, Frančesku su zapanjila pravila, ispisana rukom njenog oca, koja su nalagala da se odrekne slobode kakvu je nekada uživala u svom domu – uključujući i prijateljstvo s Piterom van Dorneom, uzgajivačem lala.
Nesvesna užasne pogodbe kojom joj je otac zapečatio budućnost, Frančeska se sve više zaljubljuje u Pitera i istovremeno uči da slika poput Vermera, nanoseći slojeve svetla. Dok njen talenat buja,

„lalomanija“ preplavljuje zemlju, i dešava se da jedna jedina lukovica nekima donosi čitavo bogatstvo. U onome što mu se u početku činilo kao blagoslov, Piter otkriva svu širinu izdaje Frančeskinog oca. I dok njih dvoje spoznaju pravu prirodu prepreka na zajedničkom putu, pokrovitelj Frančeskinog oca odlučuje da učini sve što je u njegovoj moći da je spreči da pređe granice koje joj je on odredio.

Umetnost, ljubav, muzika, političke spletke, zlikovci, junaci, špijuni, lepota i nesreća prepliću se u izvanrednoj priči Rozalind Lejker koja oživljava jedan od najuzbudljivijih perioda holandske istorije. Ovo je roman koji se ne ispušta iz ruku, koji je upečatljiv i nezaboravan kao i Vermerova slika., smešten u sedamnaesti vek i zlatno doba Rembranta i Vermera.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Engleska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Laguna; 2009; Broširani povez; latinica; 21 cm; 647 str.; 978-86-521-0331-7;