Zlatna grana

Džems Džordž Frejzer (autor)

Zlatna grana

3300 din

U korpu

Potku Zlatne grane čini mit o vladavini sveštenih kraljeva u šumi posvećenoj Dijani, na obali jezera Nemi, u albijskim brdima u Italiji. Da bi zauzeo mesto sveštenog kralja, kandidat je morao da sa vrha jednog drveta odlomi granu imele (""zlatnu granu"") i da ubije svog prethodnika. Zbog toga je Dijanin sveštenik živeo u stalnom strahu od sledećeg pretendenta na njegov položaj i sa isukanim mačem čuvao drvo na kome je bila kobna grana imele. Frejzer je sebi postavio zadatak da odgovori na dva pitanja: ""Najpre, zašto je Dijanin sveštenik sa obala Nemija, šumski kralj, morao da ubije svog prethodnika?

Zatim, zašto je morao, pre no što će ga ubiti, da sa izvesnog drveta odlomi granu koju su stari poistovećivali sa Vergilijevom zlatnom granom?"" Da bi odgovorio na ova pitanja, Frejzer je napisao jednu od najvećih studija o magiji i religiji.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Magija , Narodna verovanja , Religija , Folklor u užem smislu , Narodni običaji , Hijerologija , Nove religije , Sociologija kulture , Antropologija
Ostali naslovi iz oblasti: Antropologija , , Sociologija , , Etnologija

Izdavač: Draganić; 1992; Tvrd povez; ćirilica; 17 x 26 cm; 852 str.;