Život u srednjovekovnom selu

Fransis Džajs, Džozef Džajs (autor)

Život u srednjovekovnom selu

rasprodato

U knjizi Život u srednjovekovnom selu autori iznose živu i uverljivu sliku života seljaka u srednjem veku kombinujući najnovija arheološka otkrića i dokumente iz toga doba. Fokusirajući se na englesko selo Elton, oni pokazuju da srednjovekovni seljaci nisu bili na dnu piramide feudalnog sistema sa malo prava, već da su, kao članovi seoske zajednice, pored polja koja su pripadala vlastelinu obrađivali i sopstvena polja, da su samostalno rešavali međusobne sporove, da su tužili i bili tuženi pred vlastelinskim sudom – ukratko, da su u mnogo čemu bili slobodni.

Takođe, autori opisuju svakodnevnu ishranu seljaka, pokućstvo i porodični život, stalne tenzije između njih i vlastelina, značaj crkve u njihovom životu. Sve to je prikazano u širem istorijskom kontekstu porekla, razvoja i sumraka sela u srednjem veku.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Engleska , Srednji vek , Kulturna istorija , Istorija civilizacije , Način življenja , Sociologija svakodnevnog života , Sociologija grada , Istorija Evrope srednjeg veka , Seoska naselja
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Utopija; 2006; ćirilica; 20 cm; 281 str.; 86-85129-43-5;