knjizara.com
Zavjet i poricanje : srpsko bogoslovlje ili megalopolis

Darko Ristov Đogo (autor)

Zavjet i poricanje : srpsko bogoslovlje ili megalopolis
1320 din
U korpu

Zavjet i poricanje je knjiga koja otvoreno govori o problemu koji je mogao da uoči svaki misleći Srbin. Da li se naša sveta Crkva, pod naletom novih bogoslovskih teorija, polako pretvara u još jednu intelektualnu ispostavu Megalopolisa? Da li se pod maskom borbe protiv „etnofiletizma“ briše Svetosavlje, a uvodi neko novo osećanje vere, lišeno veze sa narodom?
Autor knjige, profesor teologije na Pravoslavnom bogoslovskom fakutetu Sv. Vasilija Ostroškog u Foči u ovom delu pokazuje kako se to desilo. Darko Ristov Đogo preciznom i detaljnom analizom pokazuje ko je prvi formulisao takvo bogoslovsko učenje, ali i odakle se proširilo u Srbiju.
Kritikujući

tvorce ove škole mišljenja, on pokazuje i ništavost njihovih teza i zaključaka. Autor je takođe i ukazao na vreme i kontekst kako je takvo učenje postalo sastavni deo bogoslovskog obrazovanja u Srbiji, kao i na srpske teologe i crkvene velikodostojnike koji su ga ovde popularisali, doduše uz potrebnu distancu koja danas nedostaje.
Konačno, u završnim delovima studije o. Đogo pokazuje i koje su neminovne istorijske i političke posledice ovakvog bogoslovlja po sudbinu srpskog naroda. Na kraju, ostaje pitanje: hoćemo li mi ostati zavetni narod Svetog Save ili ćemo se, sledujući fanarskim teolozima, preobratiti u beslovesno stado savremenog Megalopolisa koji, nudeći „spasenje“ za pojedinca, a kritikujući tzv. nacionalizam u Crkvi, na kraju uništava i Crkvu, i hrišćansku ličnost i njen narod.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srbija
Ostali naslovi iz oblasti: Pravoslavlje

Izdavač: Catena Mundi; 2023; Broširani povez; ćirilica; 22 cm; 214 str.; 978-86-6343-191-1;