knjizara.com
Zauvek mi
prepiska

Žizela Celan-Lestranž, Paul Celan (autor)

Zauvek mi
440 din
U korpu

Rečenica iz naslova, zapravo stih Paula Celana upućen supruzi Žizeli 5. marta 1959. godine, jedan je od lajt motiva u prepisci supružnika, vođenoj na francuskom jeziku od 1951. godine do pesnikovog samoubistva 1970. Brižno odabrana, uz pomoć same Žizele Celan-Lestranž i njihovog sina Erika, ova će se pisma uFrancuskoj pojaviti 2001. godine.
U ovom prevodu na srpski jezik izbor je obuhvatio ona pisma koja bi zainteresovanim čitaocima „hermetične" Celanove poezije mogla da otkriju okolnosti u kojima su pojedine pesme nastale, a naročito jednog neshvaćenog pesnika, željnog razumevanja i iskrene komunikacije sa ljudima. Izgubivši otadžb

inu i porodicu uDrugom svetskom ratu, pišući poeziju na maternjem, nemačkom jeziku u Francuskoj, koju je izabrao za domovinu, ali gde za života nije bio očekivano prihvaćen. U borbi protiv optužbi za plagijat i protiv rastućeg antisemitizma, Paul Celan veruje da su mu stvaralaštvo, dom, i, iznad svega, sin i supruga neuništivi oslonac i izvor snage za život i rad.
"Izdržaćemo", bodre se supružnici posle svake pesnikove psihičke krize, u najpre plodnoj, a zatim sve kraćoj i ređoj prepisci; godinama periodično, a zatim i konačno razdvojeni.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Francuska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Književna opština Vršac; 2009; ćirilica; 21 cm; 131 str.; 978-86-7497-157-4;