Zauvek mi

prepiska

Žizela Celan-Lestranž, Paul Celan (autor)

Zauvek mi

440 din

U korpu

Rečenica iz naslova,zapravo stih PaulaCelana upućen supruziŽizeli 5. marta 1959.godine, jedan je od lajtmotiva u prepiscisupružnika, vođenojna francuskomjeziku od 1951.godine do pesnikovogsamoubistva 1970.Brižno odabrana, uzpomoć same ŽizeleCelan-Lestranž injihovog sina Erika,ova će se pisma uFrancuskoj pojaviti2001. godine.
U ovom prevoduna srpski jezikizbor je obuhvatioona pisma koja bizainteresovanimčitaocima„hermetične" Celanovepoezije mogla daotkriju okolnosti ukojima su pojedinepesme nastale, anaročito jednogneshvaćenog pesnika,željnog razumevanja iiskrene komunikacijesa ljudima.

Izgubivšiotadžbinu i porodicu uDrugom svetskom ratu,pišući poeziju namaternjem, nemačkomjeziku u Francuskoj,koju je izabrao zadomovinu, ali gdeza života nije bioočekivano prihvaćen. Uborbi protiv optužbiza plagijat i protivrastućeg antisemitizma,Paul Celan verujeda su mu stvaralaštvo,dom, i, iznad svega, sini supruga neuništivioslonac i izvor snage zaživot i rad.
"Izdržaćemo", bodre sesupružnici posle svakepesnikove psihičkekrize, u najpre plodnoj, azatim sve kraćoj i ređojprepisci; godinamaperiodično,a zatim ikonačno razdvojeni.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Francuska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Književna opština Vršac; 2009; ćirilica; 21 cm; 131 str.; 978-86-7497-157-4;