knjizara.com
Žarko Vidović kao mislilac književnosti i kulture
Zbornik radova

Žarko Vidović kao mislilac književnosti i kulture
1100 din
U korpu

Prvo izdanje u ediciji Kon-tekst, zbornik Žarko Vidović kao mislilac književnosti i kulture, koji su uredili Milica Ćuković i Vladimir Dimitrijević, proistekao je sa okruglog stola, održanog 18. novembra 2021. godine u Institutu za književnost i umetnost, u organizaciji naučnog odeljenja „Srpska književnost i kulturna samosvest“. Povod za održavanje okruglog stola predstavljala je stogodišnjica rođenja Žarka Vidovića (1921–2016), naučnog savetnika Instituta za književnost i umetnost i istaknutog srpskog kulturnog poslenika druge polovine 20. i prvih dveju decenija 21. veka.
Zbornik je nastao i

z težnje da se obiman i multidisciplinaran opus istoričara umetnosti, istoričara civilizacije, istoričara književnosti, likovnog kritičara, filosofa, pravoslavnog mislioca, istoriosofa, tj. jednog od malobrojnih savremenih srpskih polihistora sagleda iz perspektive recentnih metodoloških pristupa, da se analizira provokativnost idejnog sloja i ideološke pozicije ovog naučnika, da se ponudi tumačenje njegovog razumevanja modusa oblikovanja srpskog kulturnog obrasca, konačno, da se opus Žarka Vidovića kontekstualizuje, tj. da se postavi u dijahronijski luk od mislilaca koji su Vidoviću prethodili, preko savremenika, do proučavalaca koji će stvarati nakon Vidovića, u kreativnom dijalogu sa Vidovićevim delima ili u srodstvu, proisteklom iz epistemološkog saglasja.
Zbornik Žarko Vidović kao mislilac književnosti i kulture, sastavljen od jedanaest naučnih radova, ima za cilj podsticanje proučavalaca na dalja istraživanja opusa Žarka Vidovića, skretanje pažnje na rukopisnu ostavštinu ovog autora i potrebu za njenim priređivanjem, kao i aktualizaciju i revalorizaciju, kritičko prosuđivanje i nadasve vrednovanje svih aspekata misli i dela Žarka Vidovića.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srpska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Književnost i filologija

Izdavač: Institut za književnost i umetnost; 2022; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 319 str.; 978-86-7095-318-5;