knjizara.com
Zakonopravilo ili Nomokanon svetoga Save - Ilovički prepis 1262. godina

Zakonopravilo ili Nomokanon svetoga Save - Ilovički prepis 1262. godina
88000 din
U korpu

Pojavilo se fototipsko izdanje najstarijeg prepisa Zakonopravila ili Nomokanona svetoga Save, prvog arhiepiskopa srpskog (1219-1233), koje je u literaturi poznato kao "Krmčija". Reč je o prepisu koje 1262. godine uradio "mnogogrešni Bogdan" za manastir Svetog Arhanđela Mihaila " u mestu zvanom Ilovica" na Prevlaci (Zetska oblast). Otuda i naziv "Ilovička krmčija", koji se javlja tek u drugoj polovini XIX veka.

Za istoriju srpskog naroda ovaj pravni spomenik je od izuzetnog značaja, jer uređuje crkveni i građanski život srednjovekovne Srbije U Srpskoj pravoslavnoj crkvi on i danas važi kao zvanični kanonski zbornik. Važnost mu

je potvrđena kako Dušanovim zakonikom koji se pojavio 130 godina kasnije, tako i drugim pravnim spisima.
Stoga, bez Zakonopravila svetoga Save, ne može da se govori, na primer, o temeljima samodržavnosti i crkvene autokefalnosti Srbije, o književnom i narodnom srpskom jeziku, o razvoju pravnih odnosa u Srbiji i dr. Od svih pravnih spomenika, ono je najviše uticalo da srpski narod, koji je bio izložen snažnom uticaju vizantijske kulture, sačuva svest o samobitnosti. Daleko značajniju ulogu u tom smislu ima i Zakonopravilo po Srbe naspram Rimokatoličke crkve i evropskih naroda koji ih okružuju.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Sveti Sava , Crkvenoslovenski rukopisi
Ostali naslovi iz oblasti: Pravoslavlje

Izdavač: Jugoistok; 1991; 33 cm; 800 str.; 86-367-0202-X;