Žak Prever

Žak Prever

Žak Prever je rođen 4. februara 1900. godine u Nejiu na Seni, pariskom predgrađu na ivici Bolonjske šume, od oca Andrea Prevera i majke Sizane Prever rođene Katis. Porodica ima finansijske teškoće, sele se u Tulon, pa se opet vraćaju u Pariz. Stalna preseljenja, promene škola, oskudica i Prvi svetski rat utiču da Prever zauvek napusti školovanje i od svoje petnaeste godine, radi povremeno razne fizičke i kancelarijske poslove.
Služi vojsku u Linevilu u Loreni, gde upoznaje Iva Tangija, budućeg velikog slikara nadrealizma, i u Carigradu gde upoznaje Marsela Dijamera. Po povratku u Pariz trojica prijatelja stanuju zajedno.
Godine 1925. Prever se venčao sa prijateljicom iz detinjstva Simon Dijen. U njihovoj kući na Monparnasu okupljaju se Breton, Desnos, Aragon, Pere, Keno i drugi nadrealisti, a domaćini su Tangi, Prever i Dijamer sa svojim suprugama. Trojica prijatelja odlučuju, da se priključe nadrealističnom pokretu (1925. godine).
Preverova saradnja sa nadrealistima trajala je sve do razlaza sa Bretonom 1928. godine.
Od 1930, zajedno sa mlađim bratom, filmskim režiserom, Pjerom Preverom radio je na realizaciji nekoliko filmova, kao glumac asistent i scenarista; kasnije je pisao scenarije i dijaloge za Renoara, Karnea, Grominjona, Kajata, Otan Laru i druge režisere.
Tridesetih godina Prever je počeo da piše i za kabaree, kafe-teatre i avangardne pozorišne trupe: kraće drame, monologe, horske resitale i šansone.
Sarađuje sa kompozitorom Žozefom Kozmom i pozorišnom grupom "Oktobar".
Godine 1946. rodila se Mišel, kći Žaka i Žanine Prever.
Do svoje smrti 11. aprila 1977. godine, objavio je više zbirki pesama i knjiga.


autor Žak Prever

4 naslova [prikazano 1-4]

Odabrane pesme - Žak Prever

Žak Prever

Tvrd povez, Draganić, 2007, ISBN: 978-86-441-0707-1, ćirilica

Rasprodato

Poezija (sabrana dela)

Žak Prever

Broširani povez, Paideia, 0001, ISBN: , latinica

Rasprodato

Barbara i druge pesme

Žak Prever

Paideia, 2008, ISBN: 978-86-7448-344-2, latinica
Barbara i druge pesme su izbor iz Preveroveprve zbirke poezije Reči, objavljene1945. godine, koja je snažno obeležilafrancusku poeziju 20. veka. ...

Rasprodato

Neke stvari i ostalo

Žak Prever

Broširani povez, Jasen, 2008, ISBN: 978-86-85337-40-6, ćirilica
Izbor poezije poznatog francuskog pesnika, u prevodu Miroslava Karaulca, vraća čitaoca u svet humanistički angažovane poezije sanjara i kritičara ...

Rasprodato