Vok on!

manifest razdraganog pesimizma

Uglješa Šajtinac (autor)

Vok on!

rasprodato

U tematsku osnovu romana Vok on položena je mozaično razvijena moderna priča o savremenom susretu i kulturološko-istorijskom odnosu ovog dela Balkana i Evrope. Odnosno, o iskustvu junaka-naratora koji se iz Evrope, odnosno Velike Britanije, vozom vraća u vojvođansku ravnicu i banatski zavičaj.
Okolnost da putuje, odnosno prelazi iz jednog prostora u drugi, junaku ovog fragmentarnog romana bez striktno određenog narativnog sedišta, omogućila je da često menja perspektivu iz koje saopštava viđeno i doživljeno kao i da se, asocijativno i maštovito, sasvim slobodno kreće duž vremenske ose pripovedanja.

Tako se i njegovo narativno oblikovanje konstituiše kao ambiciozno složeno pripovedanje o impresijama i uvidima jednog mlađeg predstavnika još jedne izgubljene generacije koji kroz alkoholnu izmaglicu, humorno i gorko ironično, no sasvim precizno i bolno istinito, angažovano pripoveda o karakteru i mentalitetu svojih sunarodnika, kao i o savremenom (kako ga narator odrđuje „licemernom“) odnosu Evrope prema ovom prostoru i njegovim ljudima. Kao što i, poput svog slavnog predhodnika i zemljaka Miloša Crnjanskog, zanosno i afektirano ispisuje poetizovanu apotezu zavičajnom Banatu i dobrodušnim, otpornim Banaćanima.
Ova je knjiga još jedan duboko lični, romaneskno angažovani, reprenzetativni prilog domaćeg mlađeg autora, borhesovski rečeno, opštoj istoriji beščašća.


Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: Narodna knjiga - Alfa; 2007; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 173 str.; 978-86-331-2655-7;