knjizara.com
Vok on!
manifest razdraganog pesimizma

Uglješa Šajtinac (autor)

Vok on!
1100 din
U korpu

Kultni roman sjajnog dramatičara i još boljeg liričara.
Vladimir Arsenić
U tematsku osnovu romana Vok on položena je mozaično razvijena moderna priča o savremenom susretu i kulturološko-istorijskom odnosu ovog dela Balkana i Evrope. Odnosno, o iskustvu junaka-naratora koji se iz Evrope, odnosno Velike Britanije, vozom vraća u vojvođansku ravnicu i banatski zavičaj.
Okolno

st da putuje, odnosno prelazi iz jednog prostora u drugi, junaku ovog fragmentarnog romana bez striktno određenog narativnog sedišta, omogućila je da često menja perspektivu iz koje saopštava viđeno i doživljeno kao i da se, asocijativno i maštovito, sasvim slobodno kreće duž vremenske ose pripovedanja. Tako se i njegovo narativno oblikovanje konstituiše kao ambiciozno složeno pripovedanje o impresijama i uvidima jednog mlađeg predstavnika još jedne izgubljene generacije koji kroz alkoholnu izmaglicu, humorno i gorko ironično, no sasvim precizno i bolno istinito, angažovano pripoveda o karakteru i mentalitetu svojih sunarodnika, kao i o savremenom (kako ga narator odrđuje „licemernom“) odnosu Evrope prema ovom prostoru i njegovim ljudima. Kao što i, poput svog slavnog predhodnika i zemljaka Miloša Crnjanskog, zanosno i afektirano ispisuje poetizovanu apotezu zavičajnom Banatu i dobrodušnim, otpornim Banaćanima.
Ova je knjiga još jedan duboko lični, romaneskno angažovani, reprenzetativni prilog domaćeg mlađeg autora, borhesovski rečeno, opštoj istoriji beščašća.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Partizanska knjiga; 2021; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 200 str.; 978-86-6477-065-1;