knjizara.com
Vojvoda Vuk : ratnička legenda

Novica Pešić, Predrag Pavlović (autor)

Vojvoda Vuk : ratnička legenda
rasprodato

„Predvodio nas je komandant potpukovnik Vojin Popović – vojvoda Vuk, koga smo svi poštovali i voleli, jer je bio strog ali pravičan“ – sećao se Lazar J. Bogićević, mnogo godina kasnije.
Besporočan u privatnom životu, ozbiljan preko svake mere, sređen i potpuno uravnotežen, Vuk nije trpeo raskalašan život i ispade. Mnogi njegovi ljudi, koji nisu hteli ili umeli da uoče ove njegove osobine, iskusili su njegov gnev; jer je on u raspravljanju težih istupa bio isto toliko nemilostiv koliko i neumitan. Naročito su stradali oni koji su mislili da se u ratu nešto može ućariti. Takvi su podvrgavani strašnim kaznama, pa boga mi i glave gubili. Junake je voleo, ali to ni

kad nije umeo da ispolji, tako da mnogi od onih koji su uživali njegovu ljubav nisu to znali.
Ilija Ž. Trifunović,
ratni drug, potonji general
Jugoslovenske armije

Knjiga o životu i ratovanju vojvode Vuka, najpoznatijeg komandanta dobrovoljaca, nastala sto godina posle njegove pogibije, potvrda je da se njegovo delo ne zaboravlja.
Vojin Popović – vojvoda Vuk je oličenje hrabrosti i smelosti u ratnim akcijama i izraziti primer privrženosti i ljubavi prema svom narodu i otadžbini – sinonim za sveukupno ratno dobrovoljaštvo, svojstveno srpskom narodu u borbama za slobodu, koje seže u našu daleku prošlost.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Prvi svetski rat
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Radio Televizija Srbije:Prometej - Novi Sad; 2. izdanje, 2023; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 297 str.; 978-86-515-2195-2;