knjizara.com
Vodovod i kanalizacija zgrada

Slobodan Milenković (autor)

Vodovod i kanalizacija zgrada
1650 din
U korpu

Obzirom da ovakva literatura je jako malo zastupljena na našem tržištu, posebno vredna kao udžbenik studentima Gradjevinskog fakulteta a takodje neophodna svim onima koji se bave problematikom snabdevanja naselja vodom i kanalisanja, posebno u delu manjih naselja i svih vrsta objekata, prišlo se izdavanju ove knjige zbog velikog interesovanja za ovakvom literaturom.

Knjiga se sastoji iz šest poglavlja koja su funkcionalno povezana u jednu celinu.

Poglavlje I čitaoca uvodi u problematiku razjašnjavanja potrošnje vode i upoznaje sa uslovima i zahtevima za zahvatanje i ispuštanje vode. Ukazani s

u osnovni principi zahvatanja vode iz izvorišta sa različiti lokaliteta i posebno ukazano na značaj ocene kvaliteta vode prezentacijom hemijskih i bioloških osobina vode, kao i pregled važećih normativa kvaliteta vode za piće i industrijske potrebe i normativa za prihvatanje otpadnih voda.
U poglavlju II su obradjeni materijali za izvodjenje mreže vodovoda i kanalizacije. Na osnovu kriterijuma i podela materijala po funkciji i važećih standarda dat je prikaz kroz nacrte i merne veličine za ugradjivanje, što korisnicima obezbedjuje podloge za projektovanje.
Poglavlje III obrađuje problematiku snabdevanja vodom zgrada. Čitalac se uz prethodno podsećanje na sonove hidraulike uvodi u problematiku od projektovanja, preko proračuna, do izvodjenja i kontrole izvedenih objekata u sistemu snabdevanja vodom zgrada.
Poglavlje IV obrađuje kanalizaciju zgrada i metodološki kao i kod vodovoda obrađuje problematiku dvorišne i unutrašnje kanalizacione mreže.
Poglavlje V je posvećeno važećim propisim, normativima i standardima koji važe u oblasti projektovanja i izvodjenja vodovoda i kanalizacije zgrada.
U Poglavlju VI u vidu priloga, dat je izvod iz kataloga proizvodjača cevnog materijala i opreme koji korisnicima ove knjige treba da pruži neposrednu pomoć kod projektovanja i izvodjenja mreže vodovoda i kanlizacije.

Treće izdanje se pojavljuje posle deset godina od prethodnog izdanja kao izražena potreba korisnika za ovakvom knjigom. Period između ovih izdanja karakteriše sve veća primena plastičnih materijala što je uslovilo da se u poglavlju 6 izvrše određene dopune knjige.
U cilju kompletiranja ukupne problematike iz oblasti vodovoda i kanalizacije zgrada u pripremi je i druga knjiga Praktikum iz vodovoda i kanalizacije zgrada.
Važno napomenuti da su reklame u knjizi dali WILO iz Beograda i BINEMIKOM takodje iz Beograd, firme koje se bave uvozom i distribucijom pupmi, pumpni sistema i komponenti za vodosnabdevanje i za otpadne vode.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Vodovod , Instalacije
Ostali naslovi iz oblasti: Građevinarstvo

Izdavač: AGM knjiga; 3. izdanje, 2007; Tvrd povez; latinica; 24 cm; 316 str.; 978-86-86363-03-9;