knjizara.com
Vođa

Aleksandar Novaković (autor)

Vođa
rasprodato

Precizna i bolna vivisekcija onog brutalnog, oholog i dozlaboga paranoičnog duha ispunjenog večno nezadovoljivom mržnjom i prezirom, duha, dakle, koji pokreće, opslužuje i hrani sve naše ratove od pamtiveka pa do današnjeg vremena. Smeštena u samo jedan dan, Vidovdan istorijske 1914. godine, i krećući se odatle unazad i unapred te pokrivajući tim naglim i neočekivanim skokovima period od gotovo četrdeset godina, ova neobična priča vodi nas čudnovatim i mračnim putanjama protagoniste Stojana Stamenkovića, kapetana 5. čete Drugog puka

VKS, čoveka oluje i vihora, krvoloka Balkanskih ratova, nemilosrdnog smicatelja Bugara, isterivača Turaka, masovnog ubice nedužnih civila u Albaniji, čoveka bez samilosti, otpatka crnorukaške zavereničke bratije, notornog pijanca i lutalice, i predstavlja vrhunski delirijum tremens pripovedačke umetnosti, prostor na kom se košmarna, alkoholom natopljena snoviđenja i još mračnija stvarnost susreću i tvore nadasve uzbudljivu romanesknu građu.
Roman Vođa strašna je priča o svim našim zločinima i o svim našim zločincima. Bilo ih je u prošlosti, ima ih i danas, a biće ih - tih neiscrpnih, neuništivih, večnih strašnih Stojana Stamenkovića - i u budućnosti. Iako precizno smešten u jedno vreme i jedan period, ovaj kratki roman predstavlja univerzalnu priču o zlu koja ne poznaje granice i koja je – a to je svakako najstrašnije od svega – jednako razumljiva svuda.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: VBZ; 2010; Broširani povez; latinica; 20 cm; 156 str.; 9789533042640;