knjizara.com
Vile i zmajevi - srpska mitologija

Milenko Bodirogić (autor)

Vile i zmajevi - srpska mitologija
rasprodato

Knjiga Vile i zmajevi u srpskoj mitologiji prva kod nas pokušava i uspeva da literarno-likovno ovoj temi priđe na zanimljiv i atraktivan način, otvarajući mnoga zaboravljena i zapostavljena područja narodne kulture i mašte.
Crteži i rekonstrukcije izvornog izgleda zmaja zaprepašćuju svojom originalnošću i menjaju uobičajenu i uvreženu, a pogrešnu, sliku o ovom mitskom biću. Zapravo, pre ovih crteža nije postojao nijedan ozbiljan pokušaj da se vizualizuje tradicionalna predstava zmaja u srpskoj mitologiji. Zmajevi, napokon, više nisu leteći gušteri, već čudesno lepa i snažna antropomorfno-zoomorfna bića, sklona neprestanim promenama.
Bajkoviti vilinski s

vet prikazan je u Vilama i zmajevima veoma iscrpno, od načina kako nastaju i rađaju se vile, kako se klasifikuju prema dominantnom elementu njihove prirode – zemlji, vodi i vazduhu – preko njihovih uobičajenih poslova i zanimanja, pa sve do priča o individualnim sudbinama znamenitih vila.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Enciklopedije za decu , Mitološka bića , Mitologija , Folklor , Srpska književnost (studije)
Ostali naslovi iz oblasti: Enciklopedije, leksikoni

Izdavač: Orfelin izdavaštvo; 2009; Tvrd povez; ćirilica; 29 cm; 105 str.; 978-86-6039-003-7;