knjizara.com
Iščezli - srpska mitologija

Milenko Bodirogić (autor)

Iščezli - srpska mitologija
rasprodato

Vile i zmajevi nisu naprosto nestali. Oni su iščezli.
To podrazumeva nesklad između sveta kakav jeste i kakav je bio, ili kakav bi mogao da bude, raskorak između sadašnjosti, s jedne strane, i prošlosti, ili budućnosti, s druge. Oni koji se nađu u tom raskoraku osuđeni su na neminovnu propast, jer – kako nas neprestano uče – treba živeti sadašnji trenutak. A uistinu, svet je sazdan od sećanja i nadanja, od prošlosti i budućnosti. Sadašnjosti nema, ona je nestvarna, ona je zev, rez u tkivu života, ona je muk i tišina koja treba da naglasi prethodni i nagovesti sledeći tren.
Kad se nestvarna sadašnjost protegne ona postaje ništavilo i tada se javlja čežnja.
U jednom rečniku iščezn

uti je nestajati tjelesno zbog duševne boli, nestajati od želje.
Kakva je to bol, kakva želja, nagnala vile i zmajeve da iščeznu? I šta je to što nas tera da mislimo o njima, da čeznemo za njihovim prisustvom?
Vile i zmajevi nisu nestali! Oni su iščezli usled stravične boli, sagoreli su u čežnji. Gotovo iznebuha obreli su se u svetu kome više nisu bili potrebni, kome su bili samo na smetnji, kao loša savest, svetu sitnom i šićardžijskom, bučnom i blebetavom, rastorokanom, obasjanom bestidnim svetlom, svetu nespremnom za tajne i velika dela, protegnutom u večnom sada. Podvizi, tajanstva, senke i zanosi ostavljeni su, u tom svetu, mahnitima, onima s uma sišavšim. Kao i mračne strane.
Još samo ludaci osete zamah zaboravljenog krila i obraze i čelo im dotakne noćni vetar. Oni vide kako iz tame izranjaju rogovi jelena i bledo vilinsko lice, pod oglavljem, poluotvorenih usana. Te usne im nešto šapuću, ali oni ne znaju šta.
Mi slutimo da je svet nešto drugo, mnogo toplije, prisnije i slobodnije od ovog jada koji nam se nudi, u kojem skapavamo. Čežnja za vilama i zmajevima želja je za tajnom i slobodom.

Nova knjiga o vilama i zmajevima. Kako se rađaju vile. Vrste vila. Vilinski poslovi. Vilinski herbarijum. Tamne vilinske stranice. Umiru li vile. Kako nastaju zmajevi. Gde i kako zmajevi provode svoj vek. Zmajske ljubavi. Zmajevska škola letenje...

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Mitološka bića , Mitologija , Enciklopedije za decu
Ostali naslovi iz oblasti: Enciklopedije, leksikoni

Izdavač: Orfelin izdavaštvo; 2013; Tvrd povez; ćirilica; 29 cm; 128 str.; 978-86-6039-011-2;