knjizara.com
Videlo sveta
knjiga o Francuskoj

Stanislav Vinaver (autor)

Videlo sveta
1980 din
Stara cena: 2200 din
U korpu

Videlo sveta je jedan od onih simbolički najbitnijih stvaralačkih projekata iz kojeg se mnogo toga može otkriti i (pro)čitati o samom Vinaveru, o njegovoj poetici, njegovim ishodištima, njegovom intelektualnom profilu – sve ono što bi zanimalo svakog posvećenika njegovom sveukupnom projektu unutar srpske kulture. I više od toga. Videlo sv

eta je, usuđujem se reći, jedan od najsvetlijih i najlepših spomenika francuskoj modernoj tradiciji u najširem značenju te reči, knjiga duboke odanosti francuskom duhu i duhovnosti, ona vrsta književne činjenice koja bi, čini mi se, trebalo da bude događaj prvoga reda i za Francusku, koja jeste Vinaverova duhovna matica iz koje izrasta, titanski upisujući sebe u srpsku modernost na jedan izuzetan način. Videlo sveta jeste velika knjiga Vinaverove posvećenosti i duboke zahvalnosti francuskoj filozofiji, književnosti i umetnosti, tj. onoj tradiciji moderniteta u kojoj je stekao mnoga znanja i preneo ih u svoju osnovnu nacionalnu maticu – srpsku kulturu i srpsku modernu tradiciju.
Ova knjiga je i neka vrsta antologije književnih vrednosti, ali i pogleda iskosa, vinaverovskog, posve drugačijeg, uzbudljivog, strasničkog čitanja francuskog poetskog moderniteta. Nesporno, knjiga koja nam otkriva Vinaverovo iskreno priznanje o najpretežnijim i najvažnijim stvaralačkim uticajima. (Gojko Tešić)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Francuska književnost (studije)
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Službeni glasnik:Zavod za udžbenike - Beograd; 2012; Tvrd povez; ćirilica; 22 cm; 518 str.; 978-86-519-1144-9;