knjizara.com
Vetar mlad - Gentle Wind

Gordana Petković (autor)

Vetar mlad - Gentle Wind
rasprodato

„Osvrt na haiga zbirku VETAR MLAD Gordane Agnije Petković čitaoca ce uvesti u razumevanje ovih zapisa i slika, koji govore o velikim istinama života bića i sveta. Fotografije haigi daju zanimljivu panoramu prizora od različitih urbanih ambijenata do prirode, u modalitetu vezanom za godišnja doba, doba dana i životna doba ljudi i bića.
Različiti obrisi urbanog smenjuju se sa prirodnim ambijentom. LJudske situacije zahvataju puni spektar života i ambijent od noći do jutra – od zabitih uglova grada do očaravajućih prizora dana i noći u prirodi. Fotografije ponekad podsećaju na misteriju pejzaža uz prisustvo magme ili izmaglice i oslobođene su konvencionalnih shema.
Osećajnost sa koj

om se rađamo ili kroz život stičemo artikulišemo kroz različite vidove umetnosti ili duhovnosti. Katkad u trenutku, kao u haiku poeziji, muzičkoj frazi, na slikarskom platnu ili fotografiji.Haiga je umetnička forma – poezija na platnu, slici gde likovno delo i haiku čine celinu. Haiku majstori Macuo Bašo, Kobajaši Isa i Josa Buson stvarali su haige. Svaki je stvaralac razvijao sopstveni stil. Haigu odlikuje jednostavnost i minimalizam... ”
Iz osvrta Olje Pajin

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaća poezija
Ostali naslovi iz oblasti: Poezija

Izdavač: Kokoro; 2017; Broširani povez; latinica; 17 cm; 123 str.; 978-86-89057-45-4;