knjizara.com
Veštica - kulturno-istorijski kontekst

Marija Šarović (autor)

Veštica - kulturno-istorijski kontekst
1540 din
U korpu

Knjiga Veštica: kulturno-istorijski kontekst opisuje vešticu u književnom stvaralaštvu, ali – i to većim delom – i u srpskoj i evropskoj etnomitologiji, demonologiji i mitologiji. Široki okviri izučavanja uslovili su podelu građe na dve zasebne monografije, od kojih se u ovoj, prvoj, prati proces oblikovanja lika veštice kakav poznajemo danas, njena razvojna putanja kroz mitske priče, narodno predanje, demonologiju i istorijsku stvarnost.
Kao polazna tačka proučavanja uzet je tradicionalni kulturni kontekst u kome se veštica javlja. U prvom poglavlj

u, naslovljenom „Nastanak veštice“ opisuje se poreklo i nastanak veštice, određuju njene funkcije i značenja u srpskoj narodnoj tradiciji i književnosti, a veštica naše tradicije i kulture postavlja se u komparativni kontekst (koji čine pretežno dela evropskih književnosti, ali i ona koja potiču iz različitih evropskih i svetskih mitologija). Ovaj širi i opštiji okvir slike veštice čitaoca bi trebalo da uputi na dublje poreklo njene predstave koja seže do zajedničkog supstrata indoevropske mitološke tradicije, a zatim i da pokaže kakva je bila njena književna sudbina i u kojoj meri je veštica bila – i još uvek je – uslovljena tradicijskim, mitološkim i kulturološkim nasleđem.
Drugo poglavlje, „Veštičji svet“, govori o pretpostavkama sveta u kakvom je veštica moguća. Veštičji svet u književnom kontekstu sačinjavaju četiri osnovna elementa: hronotop i ikonografija predstavljaju njegov spoljašnji, a telo i jezik veštice – njegov unutrašnji aspekt. Četiri navedene kategorije su raščlanjene samo zarad analize; u svetu veštice one se javljaju kao isprepletane i međusobno zavisne kategorije. Čitalac će lako uočiti njihovo preklapanje i međusobno potvrđivanje. Ikonografija veštice se, na primer, može često preklapati sa određenim hronotopskim odrednicama, ili posredno obuhvatati neke od njih. Slično se preklapaju i teme životinjskih pomagača veštice, familijara, i životinjskih oblika same veštice: njih povezuje motiv veštičje metamorfoze, tj. njenih tipičnih ili najčešćih životinjskih oblika (leptir, žaba, kokoška, sova ili ptica crne boje, vuk ili vučica, mačka, pas...).
U trećem i poslednjem poglavlju veštica se posmatra kao društveni fenomen. Za razliku od prethodnog poglavlja, u kome je prikazan svet veštice, njen mikrokosmos, ovde je ona postavljena u društveni kontekst i akcenat je na odnosima koji se uspostavljaju između nje i društva, kao i poziciji koju društvo zauzima prema njoj. „Veštica i društvo“ govori o lovu na veštice, dokumentovanim procesima i suđenjima vešticama, kao i o inkvizicijskoj praksi i progonima. Ovaj deo studije u velikoj meri je zasnovan na dokumentaciji sa suđenja vešticama, uz osvrte na pitanje (pseudo)dokumentarnosti i u postojećim, istorijskim procesima i u književnim transpozicijama, kao i na pitanje verodostojnosti izvora, koje je dovelo do nekih znatnijih grešaka u interpretacijama veštičarstva. Veštica se razmatra kao sociokulturni, rodni i politički fenomen, što uključuje i varijetete lika veštice kao izgnanika, odmetnika, drugog, jeretika (i najvažnije teorije koje pitanju veštičarstva prilaze kao društvenom fenomenu, poput studija Mišlea, Samersa, Rasela, Robinsa, Kona). Na koncu se razmatraju i rodni elementi teme, najpre kroz škakljiva pitanja istorije veštičarstva o tome zašto su žene uvek veštice, a muškarci uvek njihove sudije, a takva su mahom i druga pitanja pokrenuta u feminističkim teorijama veštičarstva.
Ova knjiga predstavlja opširan i pretežno vanknjiževan uvod koji treba da omogući potonje svestrano osvetljavanje književnog lika veštice. Lik veštice, ovde dat kroz prizmu etnologije, mitologije i narodne tradicije, u sledećoj knjizi biće podređen književnoj analizi; ona će za svoj predmet imati čisto literarne vidove veštice, kao i njene predstave u drugim umetnostima, najpre u likovnoj, a sa ciljem da se prikaže proces njenog prelaska iz mitologije i demonologije u književnost i umetnost i njen razvitak kao književnog lika.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Veštice
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Institut za književnost i umetnost; 2018; Broširani povez; ćirilica; 19 cm; 382 str.; 978-86-7095-244-7;