knjizara.com
Veštačenje nematerijalne štete

Veštačenje nematerijalne štete
2100 din
U korpu

Knjiga VEŠTAČENJE NEMATERIJALNE ŠTETE, bavi se problemom koji je značajno prisutan u sudskoj praksi i o kojem su stavovi iz pravne i medicinske nauke veoma neujednačeni. Autori ovog izdanja (advokat, specijalista neuropsihijatrije i specijalista sudske medicine), obradili su niz raznovrsnih problema iz ove oblasti i ujednačili stavove, koji mogu biti od velikog značaja svim licima koja su uključena u sudski postupak koji se odnosi na oblast nematerijalne štete.

>Originalnost knjige se ispoljava "što je nađena prikladna mera u njenom pisanju, što je pisana jasnim i razumljivim jezikom, tako da su pravni pojmovi razumljivi za veštake medicinske struke, a medicinski pojmovi za lica iz pravne struke. Istovremeno se ukazuje da je napravljen uspešan spoj pravne i medicinske nauke, u delu posla na koji su ove dve nauke upućene da sarađuju. Uz to, posebno treba istaći da su sudska i medicinska praksa veoma oskudni u literaturi u formi stručnih članaka, a knjiga ovakvog sadržaja do sada nije objavljena.

Pored autora knjige koji su obradili poglavlja u opštem delu: Veštačenje kao dokazno sredstvo i Nematerijalna šteta i njeni vidovi, autori knjige su blisko sarađivali u pisanju poglavlja iz specijalnog dela knjiga, u kojem su 20 istaknutih medicinskih stručnjaka obradili sve povrede i njene posledice, po sistemima i organima. Pored osnovnih informacija o vrstama povreda, u svakom poglavlju specijalnog dela, obrađene su posledice telesnih povreda i psihotraumatizma, pri čemu su one dovedene u vezu sa određenim vidovima nematerijalne štete, i njihovom procenom. Uz to sve vrste povreda potkrepljene su sa primerima iz prakse medicinskog veštačenja nematerijalne štete.

S obzirom da su autori uspešno obradili najznačajnije aspekte veštačenja nematerijalne štete, recenzenti (profesori sudske medicine i neuropsihijatrije i nastavnik na Pravnom fakultetu sa iskustvom sudije Okružnog suda) preporučuju knjigu i kao pomoćni uxbenik u akademskom obrazovanju i usavršavanju, odnosno kao korisnu stručnu literaturu.

U sadržini knjige je dat i kompletan tekst NOVOG ZAKONA O SUDSKIM VEŠTACIMA objavljen u “Službenom glasniku RS”, broj 44 od 30.06.2010. godine.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Veštačenje
Ostali naslovi iz oblasti: Pravo

Izdavač: Poslovni biro; 2010; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 288 str.; 978-86-7889-394-0;