knjizara.com
Veliki požar

Širli Hazard (autor)

Veliki požar
rasprodato

Nakon rata u Aziji i Evropi, muškarci i žene moraju ponovo da osmisle svoje živote i očekivanja, i nauče, iz sopstvene prošlosti, kako da ponovo sanjaju. Neki će u tome uspeti, drugi ne.
Oldred Lit, tridsetdvogodišnjak, sin poznatog romanopisca i dobitnik ordena za hrabrost, došao je 1947. u Japan da prikupi podatke za svoju knjigu koju piše o posledicama rata na drevno društvo. U idiličnim predelima, sreće mladu Helen Driskol i njenog ozbiljno obolelog brata Bena, nadarenu decu odbojnog australijskog majora i njegove zajedljive žene. Litu su se od

mah dopali brat i sestra, koji su svoje utočište našli u klasičnoj književnosti, ali ubrzo uvidja da se zaljubio u Helen, i pored razlike u godinama.
Osnovni motiv je potreba za ljubavlju kao protivteža surovom vetru istorije koji donosi gubitak i poremećaje.
Hazardova piše pažljivo, nežno, a opet sa snažnim uverenjem da, ako ubijemo ljubav u sebi, naš život postaje besmislen. Njene rečenice su precizne, čitaju se bez daha i u svakoj bruji mnoštvo značenja. Ovo je suptilna knjiga koja nadilazi vreme i dogadjaje kojima se bavi nagoveštavajući uznemirujuće stanje sveta u kojem živimo.
Veliki požar proglašen je književnim dogadjajem u Americi i ovenčan tamošnjim najvišim priznanjem za 2003. godinu (National Book Award), a našla se i u najužem izboru za nagradu Orange za 2004. Njen prethodni roman, The Transit Of Venus, objavljen pre dvadeset godina, kritika je proglasila remek-delom.“
Širli Hazard je, najjednostavnije rečeno, jedan od najvećih pisaca koji danas piše na engleskom jeziku, tako da osećam još veću zahvalnost za to što je objavljen njen dugo iščekivani roman.”
Majkl Kaningem
“Širli Hazard napisala je hipnotički roman koji se odvija kao u snu: Japan, jugoistočna Azija, kraj jednog rata i početak drugog, nestanak kolonijalnog poretka, a u središtu svega, ljubavna priča.”
Džoan Didion
“Volela bih da postoji skup izraza poput "briljantan" i "očaravajući" koje bi upotrebljavali samo u izuzetnim prilikama, pa tako kada bih rekla da je Veliki požar briljantno i očaravajuće delo, vi biste znali da je to apsolutno istinito. Ovu knjigu vredelo je čekati dvadeset godina.”
En Pačet

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Engleska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Okean; 2004; Broširani povez; latinica; 21 cm; 329 str.; 86-7752-001-5;