knjizara.com
Velika očekivanja

Čarls Dikens (autor)

Velika očekivanja
rasprodato

Roman odrastanja i sazrevanja, silovita drama iskušenja i bola.
U zabačenoj oblasti Engleske, u močvarnom Kentu, živi siromašni dečak Pip, nesiguran čak i u svoje poreklo i ime, osuđen na puko preživljavanje i patnju u kući svoje sestre i njenog muža. Njegovo teško detinjstvo prepuno je kazni i patnje zbog toga što uopšte postoji.
U istom mestu živi i prelepa i ohola Estela, devojčica koju je usvojila imućna gospođa Hevišam i vaspitala je da bude okrutna i hladna prema muškarcima. Nakon prvog susreta, Pip je očaran Estelom i strasno se zaljubljuje u nju. Ponet snažnim osećan

jima, ovaj skromni dečak iz provincije rešen je da ostvari svoj san i postane gospodin, a zagonetni splet okolnosti i velikodušnost tajanstvenog dobročinitelja donose mu uspeh kojem se nije nadao.
Neobične sudbine nezaboravnih likova prepliću se na čudesne načine – svi oni, poneseni velikim očekivanjima, nestaju pod njihovim teretom.

Dikens je veliki humorista i pisac koga čitaoci pamte po živim i upečatljivim likovima koje je naslikao. Mnoga njegova dela sadrže autobiografske elemente, pa i "Velika ocekivanja". Dikens je u ovom romanu postigao najveći stepen originalnosti u književnom oblikovanju viktorijanske stvarnosti - maštovitim a istinitim. Uzbudljiva priča Čarlsa Dikensa, čija će vas neizvesnost i neobičnost ostaviti bez daha. U Engleskoj, u jednoj močvarnoj oblasti, živeo je siromašni dečak Pip, sa svojom starijom sestrom i njenim mužem. U istom mestu, živela je i devojčica Estela, koju je usvojila ekscentrična gospođa Havišam i vaspitala da bude okrutna i hladna prema muškarcima. Nakon prvog susreta, kada se Pip zaljubljuje u očaravajuću devojčicu, njihove čudesne sudbine se prepliću na najneverovatnije načine, ali na kraju ipak ostaju prijatelji. Roman je prepun neizvesnosti i emocija, ali i zanimljivih i neobičnih likova i zapleta.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Engleska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Pčelica; 2011; Tvrd povez; ćirilica; 21 cm; 525 str.; 978-86-6089-130-5;