knjizara.com
Večiti kalendar maternjeg jezika

Ivo Andrić (autor)

Večiti kalendar maternjeg jezika
891 din
Stara cena: 990 din
U korpu

- Ivo Andrić je rečima pozlatio sve što je svojim perom dotakao i svojim mislima dotkao. Njegovi romani, pripovetke i zapisi čine jedinstvenu antologiju. On je jedini srpski pisac, preveden na pedesetak jezika, koji je desetinama godina u nizu deo žive svetske književnosti i jedan od onih nobelovaca čije ime nije vremenom pregrnuto. S Andrićem je srpska reč progovorila na planetaran način - ukazuje Vuksanović.
Kao i svi koji su se bavili i još se bave istraživanjem Andrićevog djela, Vuksanović žali što nobelovac dovršio svoj započeti "Večiti kalendar maternjeg jezika".
- Prema uvodu ko

ji je ostavio i opisima tridesetak reči možemo samo da slutimo kakvo bismo zaveštanje dobili. Počeo je sa "beo, bela, belo", osvetljenim pridevima, i stihovima u kojima je Kosovka devojka "zasukala bijele rukave", a oko njih, u pesmi, "sve sija i blešti od beline raznih tonova". Kaže kada bi neko rekao "razgaliti" da je pritom uvek gledao "površine modrog neba među razmaknutim belim oblacima", a da sa glagolom "snebivati se" čovek može danima da se druži i preispituje" - priča Vuksanović.
Za ovog književnika Andrić je neponovljiva figura u srpskoj književnosti.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srpska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Štampar Makarije; 2018; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 217 str.; 978-86-6311-225-4;