knjizara.com
Večiti čudesni korenovi - Sabrani radovi

Miroslav Lukić (autor)

Večiti čudesni korenovi - Sabrani radovi
rasprodato

CD Miroslav Lukić: Dela: VEČITI ČUDESNI KORENOVI. - Sabrane pesme, antologije srpske poezije, romani, drame, proze, knjige eseja i kritika, polemike... u 22 toma na 6260 str. CD sadrži Napomenu izdavaca, Uvod pisca. 20 dela. Folder "Roman je ruševina jedne bajke" (pesme i odlomke iz romana u interpretaciji autora sa muzičkom pozadinom iz Mocartovog opusa). Kao i zbornik radova Prećutkivani pisci ili o Delu M. Lukića, koji čini sedam objavljenih knjiga o stvaralaštvu M. Lukića. Za razliku od CD "Arhiv trgovaca svetlošću" (Beograd, 2003), CD "Večiti čudesni korenovi" donosi nekoliko novih romana M. Lukića, i čita

vih niz esejističkih knjiga koje rasvetljuju tzv. zonu sumraka srpske književnosti 20. veka. To su knjige:"PEPELJUGA ili slučaj M.Lukića" S. Ig. Mitrovića;"LEGENDA ili o umetnosti budućnosti" Aleksandra Lukića, "SENKE BUDUĆNOSTI", "AVETINJSKA METAFIZIKA ROMANA-ESEJA Ujkin dom", "SFERA POSLEDNJE MISTIKE" M. Mrkića, kao i "TAPIJA O IZVORIMA" (najpotpunija Bibliografija M. Lukića 1965 - 2006). Obim knjiga publikovanih u ovom zborniku je oko 700 str. - "Postoji i kritika književnih dela: ona prava i moćna, nadmoćna, koja iz dela zrači kroz vreme. Nadmoćnost te književne kritike, čije dejstvo niko ne može zaustaviti, te kritike koja zrači iz opusa M. Lukića, biće, veruju pisci jedne od knjiga o M. Lukiću ("Na vetru, na visini, na čistini") veoma plodotvorna za dalji razvoj moderne srpske književnosti...Kritičari su ga, pre svega - srpski, kao zla maćeha, sakrili pod korito. Čitali su oni ili slušali u detinjstvu bajku o Pepeljugi, možda i prolili koju suzu; i znaju kraj bajke i pouku. Jer na Balkanu mnogi prolaze kroz epsku poeziju, mit. Mnogi dolaze iz mita i završavaju u njemu. Da je mit na početku književnosti, kako je tvrdio Borhes, kao i na njezinu kraju, najbolje pokazuje i slučaj M. Lukića. Lukićev opus je skriven uz pomoć tzv. troglave moći oficijelne srpske književne kritike..."
Šta je sve skriveno - pokazuje ovaj najnoviji CD ili digitalna verzija publikovanih Sabranih Dela M. Lukića.
Ko je Lukić, u stvari?
"...Miroslav Lukić je, eto, takav pisac. Pisao pesme, oglede ili prozu - on postupa na isti način, traži onu svakodnevnu bodlerovsku groznicu i prepušta se stihiji.
(Pisac mora da stvara bez obzira na potonju sudbinu svojih dela.) Ma kakva bila sudbina njegovih dela, Miroslav Lukić ju je do kraja ispunio..." (Vladimir Jagličić, "Borba", 2002)


Ostali naslovi iz oblasti: Poezija

Izdavač: Zavetine; 2006; ćirilica; 12 x 14 cm; 6260 str.;