knjizara.com
Vandali
pet nađenih priča

Rejmond Karver (autor)

Vandali
rasprodato

Poslednja je oficijelna Karverova zbirka priča je Slon i druge priče, objavljena u godini njegove smrti, i otuda se smatralo da neće i ne može biti nekih bitnijih posthumnih "iznenađenja". Njegova je udovica, poznata pesnikinja Tes Galager, desetak godina docnije ipak dala štampati pet naknadno pronađenih Karverovih pripovedaka; ova je mini-kolekcija sada dostupna i srpskom čitaocu.

O čemu se tu radi – je li u pitanju neprilično iskopavanje i trženje polufabrikata – bez obzira na moguće "dobre" ili "loše" namere – ili pak novi, relevantni prilog, zapravo appendix Karverovom opusu? Priče u zbirci (da

kako, sasvim uslovno rečeno) Vandali svakako nisu "nedovršene" u nekom iole banalnom smislu reči: to su posve zaokružene pripovedne celine, sa "glavom i repom", ne skice ili "kosturi" nego stasali i sazreli prozni entiteti. Na drugoj strani, to što ih je Karver držao u fioci može – da li i mora? Ko to zna – ukazati na to da on njima (još) nije bio zadovoljan, da bi u njima možda još nešto menjao, glancao ili "tumbao", samo da je poživeo. Rejmond K. je, uostalom, bio poznat po besomučnom i neprestanom "cizeliranju" svojih proznih radova.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Američka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: Prosveta - Beograd; 2005; latinica; 21 cm; 99 str.; 86-07-01602-4;