knjizara.com
Utopija za realiste: Kako možemo da izgradimo idealan svet

Utopija za realiste: Kako možemo da izgradimo idealan svet
najavljeno

Zvezda u usponu na području političke i socijalne misli, Rutger Bregman u svojoj četvrtoj knjizi Utopija za realiste vodi čitaoca na putovanje kroz razvoj ideje o kojoj se u centrima moći, pa onda i na periferiji, priča već desetinama godina – o uvođenju univerzalnog osnovnog dohotka (UOD). Napokon, o ovoj ideji prestaje da se razmišlja kao o utopiji.

Zanimljivo je da ideja o UOD-u nadilazi tradicionalnu podelu na levicu i desnicu – u svetu postoji niz uglednih zagovornika uvođenja UOD-a na jednoj i drugoj strani političkog spektra, poput Džejmsa Tobina, Džona Keneta Galbrajta, Miltona Fridmana pa sve do ikone neoliberalne misli Fridriha fon Hajeka.

Utopija z

a realiste na svež i uverljiv način izlaže argumente u prilog tvrdnji da je došlo vreme da se ideja uvođenja UOD-a iz utopije pretvori u realnost, kao što se na eksperimentalnom nivou već događa u Finskoj, Danskoj, Kanadi, SAD-u (u Oaklandu, u Kaliforniji i na Aljasci), a o sprovođenju ideje ozbiljno se razmišlja u Indiji, Škotskoj i mnogim drugim zemljama.

Briljantna, istinski prosvjetljujuća i izrazito čitka knjiga. Zigmunt Bauman

Odvažno razmišljanje, sveže ideje, snaažna i energična proza. Stiven Pinker

Idealni svet čini se nemogućim, ali nas ova provokativna knjiga uverava da nam je nadohvat ruke. The Sunday Times

Poslušajte Rutgera Bregmana. Pred njim je velika budućnost u oblikovanju budućnosti. Observer


Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Dereta; 2019; latinica;