knjizara.com
Umetnost i politike sećanja : trauma 1999.

Nina Mihaljinac (autor)

Umetnost i politike sećanja : trauma 1999.
1028 din
Stara cena: 1210 din
U korpu

Knjiga Umetnost i politike sećanja: trauma 1999. Nine Mihaljinac predstavlja svedočanstvo o NATO bombardovanju SRJ, nestanku Jugoslavije i ekonomsko-političkim implikacijama ratova, umetničkoj i medijskoj sceni i kustoskim praksama s kraja XX i početka XXI veka, kulturi sećanja i kulturnoj politici u Srbiji. To je prvo istraživanje i najveća kolekcija na temu bombardovanja, koja obuhvata preko sto pedeset radova domaćih i inostranih umetnika različitih generacija i nekad sasvim udaljenih poetika, političkih pozicija i iskustava (neki su bili u Srbiji, neki na Kosovu, u izbeglištvu, u dijaspori, mobilisani ili u poziciji nevoljnih svedoka). Radovi su i

stovremeno određeni kao subjektivna sećanja i istorijski tekstovi, ali i kao izrazi psiholoških reakcija na kolektivnu traumu, a putem analize umetničkih svedočanstava autorka pruža svoj pogled na aktuelnu ekonomsku i političku situaciju Srbije i sveta.
Za globalni kontekst tema je značajna jer je reč o prvom virtuelnom, globalnom, internet ratu (Virilio, Ignjatijef, Čomski), pa se u kontekstu bombardovanja mogu istražiti i diskutovati negativni efekti razvoja globalne ekonomije, postkolonijalizma, problemi kontrole, nadziranja, i uopšte – budućnosti sveta.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Kultura sećanja , Kulturna politika
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Clio; 2019; Broširani povez; latinica; 24 cm; 142 str.; 978-86-82101-80-2;