knjizara.com
U svetu cveća i pčela 1
Atlas medonosnog bilja

Veroljub Umeljić (autor)

U svetu cveća i pčela 1
2514 din
U korpu

U ATLASU MEDONOSNOG BILJA 1 je prikazano 333 najznačajnijih medonosno-polenonosnih biljaka koje uspevaju prvenstveno u uslovima kontinentalne klime. Svaka biljka je prikazana na dve stranice, najmanje sa 4 fotografije. U širokom planu je prikazana cela biljka u cvetu u prirodnom okruženju, zatim cvet i list biljke i obavezno, u makro planu, pčela na cvetu svake biljke, čime se dokazuje da je biljka medonosna, odnosno polenonosna, a za pojedine biljke, gde je to neophodno, i plodovi kao i druge karakteristike. Nazivi biljaka, uz pripadnost familiji, dati su na 8 jezika: latinski, srpski, ruski, francuski, engleski, mađarski, makedonski i slovenački. Dat je

botanički opis, što uz fotografije omogućava sigurnu identifikaciju biljaka u prirodi. Za svaku biljku je simbolima i tekstom prikazano vreme cvetanja i izdašnost nektarom i polenom, kao i karakteristike meda i polena. Za biljke koje te osobine poseduju, naglašena je i krmna vrednost, lekovitost i nazivi bolesti za koje se koriste, jestivost i otrovnost. Navedena je rasprostranjenost biljaka i način razmnožavanja. Dati su i registri naziva biljaka na pojedinim jezicima, zatim registar naziva bolesti pri čijem lečenju pomažu opisane biljke, rečnik botaničkih izraza i skraćenice i puna imena citiranih autora sa osnovnim podacima o njima.
U ATLASU MEDONOSNOG BILJA 2 je prikazano 337 značajnih medonosno-polenonosnih biljaka, koje nisu prikazane u ATLASU MEDONOSNOG BILJA 1. Pored kontinentalnih biljaka, obuhvaćene su i biljke koje uspevaju u uslovima mediteranske klime. Biljke su prikazane i knjiga je uređena po istom principu kao i u ATLASU MEDONOSNOG BILJA 1, tako da obe knjige praktično predstavljaju jednu celinu. Takođe, i u Atlasu 2 dati su registri nazivi biljaka i registri bolesti pri čijem lečenju pomažu prikazane biljke.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Pčelarstvo , Cveće
Ostali naslovi iz oblasti: Poljoprivreda

Izdavač: Veroljub Umeljić - izdavač; 2003; Broširani povez; ćirilica; 21 cm.; 738 str.; 86-901835-3-1;