U senci Petlovog brda

Osvald Zebris (autor)

U senci Petlovog brda

589 din

Stara cena: 693 din

U korpu

Smeštajući svoj roman u prošlost, tačnije u 1905 godinu, Osvald Zebris smestio je svog junaka, ruskog cara, u napetu atmosferu pred revoluciju. Zebris je kreirao svet pun tenzije i junake koji žive na ivici egzistencije. Priroda rata je takva da deli ljude i tera ih na izbor koji nisu želeli da naprave, na čijoj strani će se boriti, u situacijama koje im nisu uvek jasne. Rudolf Rezniks junak je kontemplacije prošlosti i budućnosti koji je u konstantnoj potrazi za samooproštajem i unutarnjim mirom.

Situacije kao što su kidnapovanje dece koje je rasturilo dve porodice koje se bore da razumeju ko je krivac u revoluciji u kojoj su obe strane žrtve čine ovaj narativ dinamičnim i kontemplativnim u isto vreme.
Zebris pripoveda priču bitnog istorijskog trenutka za litvanski narod, momenat formiranja njihove suverene istorije, nikada ne zaboravljajući običnog čoveka. Ova veličanstvena knjiga pruža istorijski upliv u situaciju u Rigi, ali možda i bitnije ? u stanje svesti njenih naseljenika, markirajući jedan od najvažnijih trenutaka u njihovoj istoriji.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Letonska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Arete; 2018; Broširani povez; latinica; 20 cm; 174 str.; 978-86-80426-32-7;