knjizara.com
Tri Staljinova rata

Gavriil Popov (autor)

Tri Staljinova rata
rasprodato

Velika važnost Rusije u geopolitičkoj, ekonomskoj i sociokulturnoj konfiguraciji sveta je evidentna. Pa ipak, kod nas se ona već duže vreme zanemaruje, što se iskazuje i u srazmerno šturom informiranju javnosti o razvitku te velike zemlje. Tu i tamo pojavljuje se neko publicističko delo, često prevod sa engleskog jezika ili drugog neruskog jezika, ili kakva televizijska emisija o Rusiji, ali opšteno javnost nije dovoljno upoznata s njenim značenjem u svetu i potencijalnom relevantnošću za naš ekonomski razvoj.

I jedan od ljudi koji je dao važan doprinos u preusmeravanju Rusije prema demokratskom razvoju je i autor knjige Tri Staljinova rata. Gavril Harito

novič Popov (r. 1936.), autor knjige Tri Staljinova rata, poznati je ruski ekonomista, političar i reformator. Prvi je demokratski izabrani gradonačelnik Moskve (od 1990. do ostavke 1992.) kao i utemeljitelj Moskovskog međunarodnog univerziteta.

Politički i naučni rad Gavrila Popova usmeren je na razvijanje demokratskih i ekonomski efikasnih struktura u postindustrijskom društvu današnje Rusije. Ali Popov je zagovornik i zadržavanja važnih socijalnih pogodnosti i sigurnosti za rusko stanovništvo, i u tom smislu se njegova koncepcija postindustrijskog društva razlikuje od alternativnih modela uvoza neobuzdanog liberalnog
kapitalizma (kao što se delomično dogodilo u nekim evropskim „tranzicionim zemljama“). S druge strane, Gavril Popov se suprotstavio i tendencijama prema autoritarizmu u ruskoj politici.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Staljin
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Mate; 2009; Tvrd povez; latinica; 20 cm; 218 str.; 978-953-246-058-2;