knjizara.com
Trezvenjaci na pijanoj lađi
srpsko-hrvatski roman

Mirko Demić (autor)

Trezvenjaci na pijanoj lađi
693 din
Stara cena: 770 din
U korpu

Neobična ljubavna priča koja je, na prvi pogled, u senci stvarnog ili imaginarnog putovanja glavnog junaka Pavla vozom između Beograda i Zagreba.

Pored toga što preispituje svoj odnos sa voljenom ženom, Pavle stavlja pod lupu i svoj odnos prema bratom Petrom, sa kojim je od početka rata u Hrvatskoj prekinuo svaku komunikaciju i kome se, nakon deset godina neviđanja uputio, pošto su se zatekli na suprotnim stranama fronta tokom poslednjeg rata.

r>Ujedno, to je i prilika da glavni junak pretrese i komplikovane odnose između Srba i Hrvata, Beograda i Zagreba, Crnjanskog i Krleže, nas i njih, Save Šumanovića i Filipa Latinovicza, sebe i drugih, stvarnog i imaginarnog, budnosti i sna.

Između svega pobrojanog, ovaj roman je i pokušaj da se razume sva tragika i paradoksalnost položaja Srbina rođenog u Hrvatskoj i njegovog usuda da bude između, da remeti tok događaja i stanje stvari, kao što međutim menja tok misli.

Pisac ne propušta da u taj dramatičan dijalog (imenujući ga kao srpsko-hrvatski roman) uvuče i mnoge poznate protagoniste srpskohrvatske istorije i kulture: Antuna Gustava Matoša, Petra Preradovića, Tina Ujevića, Svetozara Borojevića; braću: Pribićeviće, Miciće, Radiće...i mnoge druge. Uz sve njih, glavni junak priziva i poljskog pisca Vitolda Gombroviča, paradigmu intelektualca koji se očajnički obračunavao sa sopstvenim poreklom i njegovim prokletstvom.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Agora; 2010; Tvrd povez; latinica; 20 cm; 226 str.; 978-86-6053-043-3;