knjizara.com
Sluge hirovitog lučonoše

Mirko Demić (autor)

Sluge hirovitog lučonoše
445 din
Stara cena: 495 din
U korpu

Da je naša savremenost ustvari tempirana bomba prošlosti, svedoči nam začudan paralelizam sudbina dva novinara u kojima se spaja iščezla aroma predratnog Kragujevca i surova savremena stvarnost.
Otvarajući iznova pitanja o pravim kordinatama te stvarnosti, roman Sluge hirovitog lučonoše pokušava da se oživi lik Milovana R. Pantovića, zvanog "Jugoslovenski Gandi", kragujevačkog novinara, vlasnika dva lista (iako sam nije imao ni jedan razred skole), čudaka koji je za svoj čivotni zadatak odredio oponašanje Mahatme Gandija. Gotovo sam je p

et godina uređivao "Odjek Šumadije" (1935-1941) bivajući istovremeno jedan od pionira žute stampe, ali i predmet podsmeha i objekat iskaljivanja besa Kragujevčana.
Ovakva iščašena biografija povod je Demicu, da isplete uzbudljivo prozno putovanje u kome se složenost sveta razaznaje u samom jeziku pripovedanja, ali i u formi kojom se ova prošlost inkorporira u savremene događaje.

»...u pitanju je autor žestoke intelektualne radoznalosti, opsednut pre svega paralenim iskazima koji, i inače, potpuno ili pak preglasno, traju u našim izgužvanim biografijama. Sklonost ka izvesnim, ipak smerno disciplinovanim oblicima mistifikacije, svakako, potvrđuje njegov prvostepeni dar za uživljavanjem, skoro poistovećivanjem sa izmaštanim ličnostima prošlosti.”
Draško Ređep, Književnost

“...svest o tome da živimo u vremenu o kome nema časnih i pouzdanih svedoka, jeste svedočanstvo koje će Demićeve knjige na jedan zapleten način ostaviti budućnosti, isto onokiko koliko i samo svedočanstvo o samom događaju u nestajanju.”
Sloboran Vladušić, Politika

„Poetske nanose, kojima pisac povemeno zagrebe u stvarnost jezika, prati stalna svest o nemogućnosti izričaja, o krhkosti priče, o odsutnosti stvarnog.”
Nenad Šaponja, Dnevnik


Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Agora; 2006; Broširani povez; latinica; 21 cm; 190 str.; 86-84599-38-1;