knjizara.com
Tranziciona pravda

Ruti Teitel (autor)

Tranziciona pravda
2398 din
U korpu

Na kraju prošlog i na početku novog veka, društva širom sveta zbacila su jaram autoritarne vladavine i započela izgradnju demokratije. Kad god se događaju takve radikalne promene javlja se sledeće pitanje: da li društva treba da kazne svoje stare režime ili da se rukovode krilaticom “šta je bilo, bilo je”? U ovoj knjizi to pitanje postavlja se drugačije nego ranije, čime se menja sama osnova tekuće debate o tranzicionoj pravdi.
Ruti Teitel koristi interdisciplinarni pristup u preispitivanju načina na koje društvo treba da odgovori na zlu vladavinu. Iako se protivi ra

širenom shvatanju u prilog kažnjavanju, autorka smatra da pravo ipak ima bitnu ulogu u periodima radikalnih promena. U komparativnom i istorijskom pregledu ona daje upečatljivu analizu ustavnih, legislativnih i administrativnih odgovora na nepravdu u vremenima političkih previranja i neposredno posle njih. Teitel predlaže nov, izrazito politizovan normativni koncept pravde koji nagoveštava uspostavljanje vladavine prava, a ti nagoveštaji postaju simboli liberalne tranzicije.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Tranzicija , Pravda
Ostali naslovi iz oblasti: Pravo

Izdavač: Fabrika knjiga; 2014; Broširani povez; latinica; 23 cm; 310 str.; 978-86-7718-138-3;