knjizara.com
Helensko poimanje pravde

Željko Kaluđerović (autor)

Helensko poimanje pravde
880 din
U korpu

Osnovna istraživačka intencija Željka Kaluđerovića u knjizi „Helensko poimanje pravde" sastojala se u tome da pokaže proces transformacije i evolucije helenskog predstavljanja pravde u filozofsko poimanje pravde. Vodeća misaona nit toga procesa u interpretacijskom predrazumevanju dobro je odabrana i tematski obezbeđena. Takvo se interpretacijsko predrazumevanje u potpunosti potvrdilo u tematskoj interpretaciji vodećih misaonih likova Helade. Ono je omo

gućilo da se samo središte helenskog poimanja pravde integralno transparira u rasvetljivanju celine Platonovog i Aristotelovog koncepta pravde, kao centralnih tačaka praktičke filozofije u klasičnom razdoblju razvitka helenske filozofije u celini. Željko Kaluđerović je uspeo da provede integralnu interpretaciju ta dva koncepta pravde, pokazujući ujedno zašto su pojmovi pravde, kako su oni filozofski postavljeni kod Platona i Aristotela, postali samim temeljem praktičkog iskustva zapadne civilizacije i svih njezinih potonjih institucijskih i svesno-reflektovanih oblika.
Željko Kaluđerović je u knjizi „Helensko poimanje pravde" u realizaciji postavljenih i nužnih istraživačkih zadataka pokazao izuzetnu istraživačku i misaonu akribiju, kojom se kvalifikovao kao zreo istraživač na području filozofskih nauka, koji bez fundamentalnih teškoća može promišljati i istraživati najkompleksnije problemske filozofske materije. Knjiga Željka Kaluđerovića „Helensko poimanje pravde" prestavlja prvi celoviti i originalni rad na jugoistoku Evrope na problemu pravde kao kapitalnoj temi helenske praktičke filozofije.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Filozofija prava , Teorija države i prava , Pravda
Ostali naslovi iz oblasti: Filozofija

Izdavač: Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića; 2010; Broširani povez; latinica; 18 cm; 302 str.; 978-86-7543-212-8;