knjizara.com
The Best Serbian Films of the 21st Century

Ivan Velisavljević, Đorđe Bajić, Zoran Janković (autor)

The Best Serbian Films of the 21st Century
1485 din
Stara cena: 1650 din
U korpu

Nova knjiga sadrži kritike najboljih i najuspešnijih srpskih igranih filmova od početka 21. veka do 1. januara ove godine.
Urednik knjige i urednik izdavaštva u FCS-u Miroljub Stojanović u svom predgovoru naglašava da je u pitanju potpuno nova knjiga, koja najpre svojim sadržajem, dopunjena najnovijom filmskom produkcijom, a pre svega profilisanim konceptom, vrlo konzistentno i polemički, kroz optiku svojih autora, nudi hijerarhiju srpskog igranog filma u ovom milenijumu.
U k

njizi su zastupljene kritike najboljih filmova Želimira Žilnika, Gorana Paskaljevića, Emira Kusturice, Miloša Miše Radivojevića, Gorana Markovića, ali i nadolazećih rediteljskih snaga - Luke Bursaća, Koste Ristića, Filipa Kovačevića, Momira Miloševića i Raška Miljkovića.
Središnji deo knjige zauzimaju kritike probranih i najuspešnijih filmova iz odabranog perioda: "Život i smrt porno-bande", "Klip", "Ničije dete", "Tilva Roš", "Travelator", "Čarlston za Ognjenku", "Dnevnik mašinovođe", "Parada", "Ederlerzi Rising", "Panama", "Vlažnost", "Smrt čoveka na Balkanu", "Teret", "Enklava", "Dobra žena", "Jedan na jedan", "Kralj Petar Prvi", "Svi severni gradovi", "Neposlušni", "Peščanik", "Beogradski fantom", "Sutra ujutro", "Tehnotajz: Edit i ja", "Rekvijem za gospođu J"...
Tu i je i odeljak posvećen kritikama filmova koji su u ovih dvadesetak godina ostvarili veliki uspeh na bioskopskim blagajnama kao što su "Munje", "Montevideo, bog te video", "Jesen samuraja", "Južni vetar" i "Zona Zamfirova".
Knjigu je na engleski prevela Jelena Kosanović Dorogi, dizajn je i ovog puta delo Boruta Vilda, dok je tehnička podrška po pitanju fotografije bila Maja Medić.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Filmska estetika
Ostali naslovi iz oblasti: Film

Izdavač: Filmski centar Srbije; 2019; Tvrd povez; latinica; 24 cm; 220 str.; 978-86-7227-104-1;