knjizara.com
Tes od D"urbervilovih

Tomas Hardi (autor)

Tes od D"urbervilovih
990 din
U korpu

Klasik svetske književnosti, roman „Tes od D’Urberbilovih“ Tomasa Hardija smatra se remek-delom i jednim od najvažnijih engleskih romana 19. veka, a još od objavljivanja 1891. ne prestaje da pleni svojom lepotom prizora i opisa, istančanošću likova, njihovom tragičnom sudbinom, kao i polemičnošću spram licemernog odnosa viktorijanskog morala prema ljudskom telu, a naročito ženskom.
Roman prati po

tresan životni put Tes, „čiste žene“ koja živi u saglasju i dosluhu s prirodom i sopstvenom naravi, a koja najpre biva puki zalog svog oca u jalovom i gramzivom pokušaju da njenom udajom povrati status plemića svojih davnih predaka, da bi ubrzo postala plen bezobzirnosti uzurpacije ženskog tela i žrtva društvene nepravde. Bespomoćnost žene spram muške moći da, ne odolevši joj, baš stoga prisvaja pravo i na okrutnost prema njoj, u potpunosti se ogleda u tome što naslovna junakinja kao da je ukleta sopstvenom lepotom i bezazlenošću. U poslednjem, grčevitom pokušaju da se domogne dugo joj uskraćivane ljubavi, ona poseže za očajničkim, tragičnim činom, vođena prirodnim porivom da se otrgne iz začaranog kruga potčinjenosti, ali i jednako prirodne želje da se, bila ona voljena ili ne, svom izabraniku nesebično da.

„Tes“ je u više navrata bila književni predložak za televizijske i filmske adaptacije, od kojih je najpoznatija ekranizacija iz 1979. koju potpisuje Roman Polanski.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Engleska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: IPC Media; 2018; Broširani povez; latinica; 20 cm; 493 str.; 978-86-6463-009-2;