Teorijski domet pomjeranja prava prema sociologiji

pravna doktrina sa stanovišta saznanja i sociologije

Dr Novica Kraljević (autor)

Teorijski domet pomjeranja prava prema sociologiji

rasprodato

Novica Kraljević rođen je 1906. godine u selu Cicini kod Trebinja. Četvorogodišnju osnovnu školu pohađao je u selu Jasenica Lug, nakon čega se četiri godine školuje u trebinjskoj Trgovačkoj akademiji. Gimnaziju je učio u Mostaru, te kao izvanredan učenik, po svršetku gimnazije, dobija stipendiju kralja Aleksandra. Studirao je i potom 1931-1932. magistrirao filosofiju na Bečkom univerzitetu kod nekih od najčuvenijih profesora toga vremena. Uspešno je završio i studij medicine na Univerzitetu u Pragu. u Parizu je 5. juna 1939. odbranio doktorsku disertaciju i stekao zvanje doktora prava.

Kratko vreme radio je kao redovni profesor na Pravnom fakultetu u Subotici.Početkom Drugog svetskog rata vratio se u Hercegovinu, stavivši se na čelo nacionalno-oslobodilačkog pokreta, kao njegov ideološki prvak. Zalagao se da se popravi nezavidan položaj srpskog pravoslavnog naroda izloženog pogromu i pokolju od hrvatskih ustaša. Početkom oktobra 1942. godine, kao desničar, ubijen je blizu sela Grkavci u ljubomirskom kraju kod Trebinja.

Za svog života, koji je trajao svega trideset i pet godina, objavio je studiju Predmet i smisao prava na srpskom jeziku (Beograd, 1940), a svoju glavnu studiju La portée théorique du glissement du Droit vers la Sociologie (Teorijski domet pomjeranja prava prema sociologiji), štampao je 1939. na francuskom jeziku. Knjigu je sa francuskog jezika preveo prof. dr Spasoje Ćuzulan.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Teorija prava , Sociologija prava , Filozofija prava , Prirodno pravo
Ostali naslovi iz oblasti: Pravo

Izdavač: IGAM; 2004; ćirilica; 20 cm; 311 str.; 86-83927-09-1;