knjizara.com
Tajne kraljevskog blaga

Aleksandar M. Ognjević, Dušan M. Babac (autor)

Tajne kraljevskog blaga
rasprodato

Reprezentativna i vredna foto-monografija koja otkriva pravu istinu o tome šta se odista zbilo sa kraljevskim blagom i ko ga je i kako opljačkao.
Polazeći od teze decenijama zastupljene u postkomunističkoj istoriografiji, feljtonistici i među protivnicima monarhije, da je kralj Petar II Karađorđević pobegao iz zemlje i odneo narodno blago, autori dokumentovano demaskiraju ovaj višedecenijski mit otkrivajući da je sudbina zlata i kraljevskih dragocenosti bila potpuno drugačija.
Sistems

ki i studiozno, koristeći mnogobrojne izvore, autori pokazuju da je Kraljevina Jugoslavija dočekala Drugi svetski rat sa stabilnim rezervama i da je kraljevska vlada uoči velikog ratnog sukoba planski nastojala da sačuva novac i zlato i skloni ih na sigurno. Da je zatim tokom povlačenja prema Crnoj Gori morala da pribegne nepopularnoj, jedinstvenoj meri u istoriji monetarne politike jedne države – spaljivanju velike emisije novčanica, kako novac ne bi došao u ruke okupatora.
Autori otkrivaju koliko su zapravo zlata kralj i vlada poneli tokom evakuacije, kakva je bila sudbina dragocenosti sakrivenih u manastiru Ostrog, kakva je bila uloga Nemaca, Italijana, Amerikanaca, Ozne i Udbe u raznošenju tog blaga, kao i šta je na kraju bilo sa nekim izuzetno retkim umetničkim delima i svetinjama u vlasništvu kraljevske porodice.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Karađorđevići
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Evro Book; 2016; Tvrd povez; ćirilica; 24 cm; 268 str.; 978-86-505-2845-7;