knjizara.com
Sveta Gora

Aleksandar Deroko (autor)

Sveta Gora
rasprodato

Ovo je drugo izdanje knjige "Sveta gora", koja je štampana 1966. godine. tekst knjige je iz osnova prerađen i dopunjen, a date su i neke nove ilustracije.
Autor ove knjige boravio je u tri maha u Svetoj Gori: 1954. i 1956. godine po skoro mesec dana, a 1965. godine nedelju dana. Za to vreme je obišao čamcem celo poluostrvo: jednom od Jerisosa do Tripitia, a drugi put u suprotnom pravcu. Prešao je peške i na mazgi rastojanja između Kareje i raznih manastira. Tako se vratio i iz Hilandara u Jerisos. Posetio je većinu manastira. U mnogima se i zadržavao i noćivao u njima. Načinio je više stotina fotografija, skica i crteža. Najveći broj

fotografija, i svi crteži u ovoj knjizi, su iz te zbirke. Tehnička oprema knjige je takođe autorova. Većina dekorativnih motiva je uzeta iz Mirosavljevog jevanđelja, koje je nekad pripadalo manastiru Hilandaru. Autoru su pomogli svojim primedbama i novijim podacima dr Slobadan Nenadović i dr Gordana Babić.
Knjiga je sjajan putopis u kome će čitalac naći ne samo istorijske podatke, već i upečatljivu, svežu sliku Svete Gore onako kako je doživeo i zavoleo Aleksandar Deroko.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Sveta Gora
Ostali naslovi iz oblasti: Umetnost , , Memoari, biografije, dnevnici, pisma , , Istorija

Izdavač: Narodna knjiga - Alfa; 2000; Tvrd povez; ćirilica; 24 cm; 125 str.;