knjizara.com
Svet traganja

Danijel Dž. Borstin (autor)

Svet traganja
rasprodato

Tokom čitave istorije, od Sokratoovg vremena pa do našeg modernog doba, ljudski rod traga za odgovorima na suštinska životna pitanja ko smo mi i zašto smo ovde.
Borstin smatra da je naša Zapadna kultura iskusila tri velika epopeje traganja. Najpre je to bio herojski put proroka i filozofa - ljudi poput Mojsija, Jova ili Sokrata, Platona i Aristotela, kao i pripadnika zajednica nastalih u okviru rane crkve, univerziteta i protestantske reformacije - koji su spasenje ili istinu pokušali da pronađu oslanjajući se na Boga na nebu ili na razum u sebi.
Potom

je usledilo doba traganja u okrilju zajednice, u čemu su učestvovali Tukidid, Tomas Mor, Makijaveli i Volter, koji su se bavili našom civilizacijom i težili ostvarenju liberalnog duha.
Naposletku, nastupilo je doba društvenih nauka, kada se činilo da čovekom upravljaju sile istorije. Pred nama su primamljive priče o izuzetnim ljudima, kao što su Marks, Špengler, Tojnbi, Karlajl, Emerson, Malro, Bergson i Ajnštajn.
Moć tih velikih mislilaca ogleda se u tome što oni i dalje imaju šta da nam kažu, ne toliko zbog odgovora koje mogu da nam ponude koliko zbog načina na koji su postavljali pitanja koja nas neprestano opsedaju ili nam golicaju maštu.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Filozofija (opšte) , Kulturna istorija , Civilizacija , Istorija civilizacije
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Geopoetika; 2003; latinica; 21 cm; 315 str.; 86-7666-010-7;