knjizara.com
Šumadijska divizija II poziva (1914-1915)
memoarski zapisi

Dragutin Milutinović (autor)

Šumadijska divizija II poziva (1914-1915)
990 din
U korpu

Delo đenerala Dragutina Milutinovića je memoarsko-istoriografskog karaktera. Pisano je kao britka vojna analiza događaja na osnovu ličnih sećanja, zabeležaka, dnevnika, relacija i razgovora s učesnicima zbivanja.
Knjiga sadrži živo tkanje dešavanja vezanih za operacije Šumadijske divizije drugog poziva od njenog formiranja nakon mobilizacije tokom poslednjih dana jula i prvih dana avgusta 1914, borbi koje je vodila na Drini, u istočnoj Bosni, odbrani Užica i kapije zapadnog Pomoravlja i pobedonosne ofanzive decembarskih dana 1914.
Pored dub

inskog pregleda i analize samih dešavanja na frontu, Milutinović se potrudio i da svede podatke o gubicima same divizije i napravi precizan popis stradalih i ranjenih oficira divizije. Đeneral Milutinović otvoreno i ubedljivo piše i o dešavanjima koja su ostala na marginama istoriografije, neistražena i neosvetljena, vezana za učešće Srba i drugih Južnih Slovena u austrouugarskim vojnim snagama koje su napale Srbiju, strahu i pojavama dezerterstva u srpskoj vojsci. Sem toga, on čitoacima nudi i portrete svojih savremenika, saboraca i ljudi koje je u tim trenucima sretao. Iako su često ti portreti obojeni subjektivnom notom, daju jasnu sliku o ljudima tog doba, njihovim vrlinama, sudbinama i slabostima.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Prvi svetski rat
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija, geografija i arheologija

Izdavač: Medija centar Odbrana; 2015; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 170 str.; 978-86-335-0475-1;